Actualitate

Motivul care poate amâna închiderea mineritului

Termenul de închidere a mineritului, asumat prin planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, pare să fi fost prea optimist pentru cei care și-au dorit distrugerea acestui sector de activitate.

1 ianuarie 2026 era data la care toate carierele miniere și termocentralele pe cărbune ar fi trebuit să fie în conservare, în rezervă tehnică sau închise.

CE Oltenia a ținut cât de cât pasul cu închiderea capacităților, dar nu și cu realizarea parcurilor fotovoltaice și a grupurilor pe gaze. Deși unele investiții ar fi trebuit puse în funcțiune în acest an, realizarea lor nici nu a început.

Este nevoie de Complexul Energetic Oltenia pentru a finanța aceste investiții, pe care este obligat să le realizeze în parteneriat cu firme private, mai exact cu OMV Petrom, Tinmar Energy și ALRO. Este singurul motiv pentru care ar putea fi credibilă amânarea închiderii termocentralelor cu doi ani. 

Administrația Complexului Energetic Oltenia a susținut, în cadrul grupului de lucru pentru renegocierea planului de restructurare, că există întârzieri atât în privința realizării noilor investiții, cât și pe partea de închidere a unor perimetre miniere.

“Există întârzieri și cu închiderea carierelor miniere. Peșteana trebuia închisă la sfârșitului anului 2021, Husnicioara și Lupoaia trebuiau închise la sfârșitul anului 2022. La 1 ianuarie 2024 trebuie închisă Cariera Jilț Sud”, se arată în minuta primei ședințe a grupului de lucru.

Administrația a explicat și cauza unor întârzieri. “Peșteana a trecut prin mai multe probleme, au fost contestații pe programul de închidere, au ajuns în instanță, iar în prezent sunt în pasul final cu închiderea la data de 31.12.2023. De asemenea, la finele anului 2023 vor mai fi închise Husnicioara și Lupoaia”, se arată în document.

Păcat că o istorie de zeci de ani a sectorului termo-energetic din Oltenia se încheie atât de urât. 

Vizualizări: 5,112

Alte articole din Actualitate:

Citește și: