Actualitate
Momentul adevărului. Mii de pensionări în energie pe noua lege!
Parcă ieri era campanie electorală și politicienii care au câștigat între timp alegerile ne asigurau că planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia va fi aprobat, dar și că legea pensiilor care va menține condițiile deosebite de muncă va fi prelungită. Acum totul este în ceață din ambele puncte de vedere.
La Hunedoara, energeticienilor li se promitea o modificare a legii pensiilor care să le aducă pensionarea mai devreme cu până la 13 ani. Proiectul a trecut de Senat, că era campanie electorală, a ajuns la Camera Deputaților, a fost îmbrățișat de toate partidele. Din Gorj, au pus amendamente trei partide la respectiva lege, PNL, USR și PSD. Nici măcar nu au putut să se înțeleagă aici, local, să meargă pe un amendament comun, ca să simplifice ulterior dezbaterile.
Totul a durat până când politicienii au primit calcule din partea companiilor. Doar de la Complexul Energetic Oltenia ar fi patru mii de pensionări într-un an, multe pe meserii pe care nu ar mai găsi azi specialiști.
A spus-o recent Dan Vîlceanu, președintele PNL Gorj. „Dăm legea și închidem compania, ne ducem acasă toți!”, a spus Vîlceanu, precizând că nu mai așteptăm câțiva ani să ne închidă alții, ci ne închidem singuri, acum, cu legea pensiilor. Poate că este momentul adevărului. Dacă intenția celor de afară este să închidă compania din Gorj și dacă știți că nu puteți apăra CE Oltenia și sistemul energetic național, măcar să o recunoașteți, să dați niște plăți compensatorii la oameni, să îi pensionăm și să ne băgăm cu toții la somn. Dacă termocentralele pe cărbune mai au viitor, măcar cele din Gorj, pregătiți oameni care să le ia locul celor care chiar dacă nu se pensionează anul ăsta, pleacă oricum în câțiva ani.
“Ce se întâmplă în Piața Prefecturii nu face bine companiei”, a mai spus Vîlceanu, făcând referire la protestul minerilor și energeticienilor. Oamenii de la protest știu că zeci de salariați ai Complexului Energetic Oltenia mor în fiecare an, iar alte zeci abia apucă un an - doi de pensie, poate nici atât. Și cer condiții mai bune de muncă sau pensionare anticipată. Sigur că nu face bine companiei, dar oamenii ar trebui să conteze mai mult.