antiVirale
Mixul energetic ar aduce un viitor mai bun țării, cred sindicaliștii din Gorj
Sindicaliștii din minerit și energie insistă că mixul energetic trebuie să se facă deși nu se știe câtă viață va mai avea cărbunele. Jan Popescu, de la Sindicatul Mine Energie Oltenia, e de părere că dacă pui într-un coș toate resursele pe care țara le are la îndemână, și prețul la electricitate va fi mai bun.
Jan Popescu a mai punctat că un mix energetic ar asigura un viitor mai bun nu doar pentru județul Gorj, ci și pentru întreaga țară.
“E o bătălie pe resurse în întreaga lume. E o bătălie a țărilor să acapareze putere în alte țări. Toți specialiștii spun că un preț bun are energia care e pusă doar într-un coș din toate resursele pe care țara le are la îndemână. Întregul județ, întreaga țară ar avea un viitor mai bun dacă s-ar reuși. Întreaga țară va fi stabilă din punct de vedere energetic”, a spus Jan Popescu, la Radio Infinit.
De un mix energetic se vorbește de mult, însă deocamdată în Gorj, lucrurile bat pasul pe loc. Funcționează doar cărbunele, cu ultimele puteri, că așa e scris în planul de restructurare pe care nu-l mai amână nimeni. Centralele pe gaz încă nu s-au făcut. Și nici de parcurile fotovoltaice nu se mai aude nimic.
Duminică seara, cărbunele asigura circa 12% din necesarul de energie, potrivit datelor Transelectrica analizate de Sabotorii. Pe primul loc, erau hidrocarburile, cu peste 1600 MW, pe doi energia nucleară, iar pe trei hidrocentralele.
“Abordăm restul sezonului rece de pe poziții prudente și suntem pregătiți să facem față oricăror situații: 58,8% grad de umplere lacuri energetice; peste 500.000 de tone stoc cărbune; 73,7% stocuri gaz în depozite (peste 2,4 miliarde de normal metri cubi)”, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.