Politică
Miruță insistă pentru crearea unei fabrici de baterii în Gorj!
Derputatul Radu Miruță, lider al USR Gorj, a fost astăzi la Baia de Fier și Polovragi. Amintim că parlamentarul a depus două proiecte pentru redeschiderea minei de grafit de la Baia de Fier, dar ceilalți parlamentari au respins proiectele. Cu toate acestea, parlamentarul a depus pentru a doua oară inițiativele și expunerea de motive. Comisia Europeană susține acum grafitul de la Baia de Fier, alocând bani pentru proiectele României. Radu Miruță spune însă că nu se oprește aici și că va lupta pentru deschiderea unei fabrici de baterii, fiindcă grafenul obținut din grafit este extrem de prețios, el fiind utilizat la producerea bateriilor. Europa promovează intens decarbonarea prin mari alocări de capital în industria mașinilor electrice, prin urmare Baia de Fier are materia primă de calitate, iar asta se caută.
”Mulți oameni m-au întrebat astăzi, la Polovragi, cum să trecem peste Guvernul PSD-PNL care se opune deschiderii minei de grafit de la Baia de Fier a cărei carieră de suprafață se află la Polovragi. Oamenii sunt extrem de informați și asta e un semn bun.
De doua ori am depus proiectul de lege pentru deschiderea minei de grafit, dar și PSD si PNL au votat împotrivă. Eu redepun, iar acum Comisia Europeana susține grafitul.
Răspunsul la întrebarea oamenilor e simplu: să le luăm puterea celor care se opun, să nu mai conteze.
Un alt răspuns este să aibă încredere: lupt prin toate metodele pentru a avea o fabrica de baterii aici, în Gorj, cu grafitul de la Baia de Fier/Polovragi”, a declarat acesta.
Pentru Radu Miruță, deschiderea unei fabrici de baterii este un alt proiect pentru care se luptă deja de câțiva ani, așa cum a făcut și pentru Legea 197/2021, respinsă de 25 de ori! Amintim că aceasta a fost promulgată în urmă cu trei ani și aplicată celor care au muncit în condiții speciale, după blocaje care au durat doi ani. Radu Miruță continuă să susțină drepturile minerilor și energeticienilor, depunând proiecte de modificare a noii legi a pensiilor, tocmai pentru că aceștia au pierdut drepturile conferite de Legea 197.