pamFLEȚI

Minus zece voturi și un dosar penal: Susținătorul ideal pentru Nicușor Dan!

În județul Gorj, susținătorii lui Nicușor Dan nu se înghesuie. De fapt, am identificat doar unul. Singular. Exemplar. Alesul! Ionuț Oproiu îl cheamă. Afișează, lipește, susține cu zel. Doar că are o mică problemă: valoarea lui electorală e pe minus. Cam minus zece voturi, că mai mulți nu-l cunosc. După articolul ăsta, poate că valoarea lui va fi de minus câteva mii de voturi.

Am avut norocul cosmic să-l vedem live, în acțiune, în Târgu Jiu, lipind un afiș cu candidatul care pare să fie independent doar pe hârtie. Dacă avea afișe, înseamnă că nu e oricine – e activist de rang înalt în armata lui Nicușor. Problema? Activistul are dosar penal. Pentru violență domestică.

Da, da, nu e o glumă. IPJ Gorj a transmis un comunicat la începutul lunii februarie 2025: omul și-a vizitat soția la muncă, a înjurat, a amenințat-o cu moartea (pe ea și pe părinți, că doar e ofertă 3 în 1), iar poliția i-a tras un ordin de protecție pe 5 zile. Un soi de city-break departe de familie. 

Așadar, susținătorul lui Nicușor Dan e un bărbat gelos, violent, și probabil confuz geografic – a confundat secția de vot cu secția de poliție. Nu erau ăștia cu fără penali?

Dar tot nu e clar ce-i unește pe Nicușor și Ionuț. Și-atunci ne lovește revelația: eco-extremismul! Lupta neobosită împotriva oricărei forme de energie produsă în România. Petrol? Nu. Cărbune? Nici gând. Gaze? Sacrilegiu! Hidrocentrale? Exclus! Să trăiască grantul și energia importată, aia e curată, că vine cu etichetă UE și miros de dolari. Eeee, banii de la USAID nu le put nicușoriștilor.

La o dezbatere locală despre reluarea lucrărilor la hidrocentralele de pe Jiu, Ionuț Oproiu s-a prezentat în calitate de cetățean preocupat. A citit de pe o foaie niște întrebări. Nu știm ce conțineau, că părea că mesteca o gutuie în timp ce vorbea. Nici el nu părea să înțeleagă ce zice, dar a dat bine la cameră.

Răspunsurile, apropo, fuseseră deja oferite, dar omul n-a fost atent, că nu-l interesa. Treaba lui era să citească întrebările. Și sala i-a transmis mesajul românesc autentic: „Băăă, avem nevoie de muncă!”

Dar ce contează? Pentru Nicușor și „oamenii lui”, dezvoltarea României e poluare. Hidrocentralele de pe Jiu? Lucrări începute acum două decenii, blocate în 2017 de eco-militanți cu talent juridic. Aceștia au zis să demolăm tot ce s-a construit cu peste 120 de milioane de euro. Că e mai „verde” să distrugi decât să termini.

Cine sunt eroii? Bankwatch, Declic, Greenpeace, Neuer Weg, Energy Justice și alte organizații așa-zis de mediu, deranjate dacă le întreabă cineva cine le finanțează. Și, evident, „cetățeni implicați” care n-ar putea explica diferența dintre o turbină și un storcător de fructe.

Așa arată revoluția verde în varianta „Nicușor & Co”: o combinație de eco-paranoie, afaceri cu granturi și activism cu dosar penal.
Și poate că n-avem probe că-s trădători de țară. Dar, sincer, nici nu mai trebuie. Se vede și fără microscop.

Și da, băăă, Nicușor Dan și băăă, Ionuț Oproiu – avem nevoie de locuri de muncă, avem nevoie de energie curată și ieftină. Voi, „eco-extremiștii”, vă opuneți oricărui proiect energetic în România – fie că e pe cărbune, gaz sau hidro. Toate vă „put”. Numai granturile primite de la USAID n-au miros.

Pentru cei care nu știu: proiectul hidroenergetic de pe Jiu a început în 2003-2004, înainte de aderarea României la UE. Lucrările n-au fost terminate din lipsă de fonduri – vorbim de peste 120 de milioane de euro. Între timp, Defileul Jiului a devenit zonă protejată, iar finalizarea lucrărilor a fost blocată în instanță, în 2017, de asociațiile Bankwatch România, Neuer Weg și Energy Justice. Aceștia au cerut în instanță, nu doar oprirea lucrărilor, ci readucerea terenului la starea inițială – adică demolarea a tot ce fusese construit. 

În logica lor, să dărâmi o investiție realizată în proporție de peste 90% ar polua mai puțin decât s-o finalizezi... 

Vizualizări: 4,019

Alte articole din pamFLEȚI:

Citește și: