Anchetă
Ministrul Vîlceanu, în instanță cu Finanțele ca să-și închidă și ultima firmă
Deputatul de Gorj Dan Vîlceanu, de câteva săptămâni ministru al Finanțelor, a spus în mai multe rânduri că și-a închis toate firmele atunci când a intrat în parlament, acum cinci ani. De fapt, i-a luat ani buni să le închidă, din cauza datoriilor la stat, iar pe ultima încă nu a reușit. Este vorba despre Rominex Mining Engeneering SA, pe care încă o are trecută în declarația de interese.
Rominex Mining Engeneering SA este în insolvență de câțiva ani, dar nu poate fi închisă din cauza unui raport de control făcut de Direcția Finanțelor Publice Gorj, care a stabilit în urma unui control din 2016 că firma ar mai datora statului niște sume: impozit pe profit - 52.512 lei, TVA suplimentară - 305.557 lei, accesorii -54.261 lei.
Firma care se ocupă de insolvență a cerut încă din 2017 anularea acestui raport de inspecție fiscală și chiar a avut parțial câștig de cauză un an mai târziu, la Tribunalul Gorj, unde au fost anulate o parte din datorii. “Anulează parţial decizia 139/22.02.2017, privind soluţionarea contestaţiei formulată de reclamantă în procedura administrativă, precum şi parţial actele de control fiscal care au stat la baza acesteia, cu privire la următoarele sume: - 52.512 lei - diferenţe impozit profit; - 180.050 lei T.V.A. suplimentară; - 54.261 lei accesorii (34.719 lei aferente T.V.A. şi 19.542 lei accesorii aferente impozitului pe profit). Respinge în rest acţiunea”, a decis Tribunalul Gorj în octombrie 2018.
Dar, în ianuarie 2019, Curtea de Apel Craiova a trimis dosarul spre rejudecare, astfel că procesul a fost reluat de la zero la Tribunalul Gorj.
Firma Rominex a avut din nou câștig de cauză la Tribunalul Gorj, în sensul că au fost anulate parțial sumele datorate, sentința fiind dată acum câteva luni, pe 11 iunie 2021. Administrația Județean a Finanțelor Publice Gorj a făcut recurs pe 28 iulie, iar DGRFP Craiova pe 10 august. Între timp, mai exact pe 18 august, Dan Vîlceanu a depus jurământul ca ministru al Finanțelor, el devenind astfel șeful celor care nu îl lasă de ani buni să închidă firma, fără să plătească datoriile la stat.
Vîlceanu a mai fost până în 2020 acționar la Remont DV Industry, în 2019 încă era acționar la trei firme, Rominex, Remont și Rewodase SRL, firme pe care le avea și la începutul mandatului, în 2016.
Vîlceanu a spus în prima lui conferință de presă ca ministru că și-a lichidat firmele în 2016, când a intrat în parlament, ceea ce nu este chiar adevărat. „Am avut două companii pe care le-am lichidat când am intrat în Parlament pentru a evita astfel de întrebări și cred că am făcut bine. Dacă vă uitați în declarația de avere, am avut bani din lichidarea unei companii”, a spus Dan Vîlceanu, care nu le-a cerut ziariștilor să se uite și în declarația de interese.
Revenind la firma pe care Vîlceanu încă nu a reușit să o lichideze, Rominex, reținem că cei de la Finanțe nu au recunoscut o cheltuială de 323.132 lei și TVA deductibilă în sumă de 180.050 lei, pentru închirierea unor autoturisme BMW, Espero și Mitsubishi, considerând că firma nu a justificat folosirea lor în procesul de producție.
În apărarea sa, firma a susținut în instanță că, desfășurând activități de reparații utilaje și echipamente din domeniul minier, principalii beneficiari fiind complexurile energetice Turceni, Rovinari, Craiova, Hunedoara, CET Govora și Colterm SA Timișoara, avea multe deplasări de făcut și s-a justificat închirierea autoturismelor.
Reamintim că Dan Vîlceanu a mai fost implicat într-un scandal legat de faptul că a circulat ani de zile cu un autoturism BMW care aparținea firmei familiei sale, Trefo SA.