Politică

Ministrul Energiei s-a dedulcit la „gogoși” electorale

Preocupat mai mult de propria imagine și de campania electorală, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a trecut atribuțiile de la Minister în coada listei. Tot acolo, pe fundul butoiului cu interesul, e și preocuparea pentru strategia energetică a țării ori pentru Complexul Energetic Oltenia. 

 

Crezând că mai fraierește niște alegători, ministrul candidat care se visează deja pe cai mari, primar la capitală, ne-a aruncat o gogoașă electorală. Nu e nici primul care ne-o servește și nici minciuna nu e prima care vine de la Burduja. 

 

De ce? E simplu! Brusc și dintr-o dată, Burduja și-a amintit ce caută acolo și a scris pe Facebook despre cât de mare e nevoia României să aibă o strategie energetică națională. A promit că într-o lună o să fie gata. Nu e primul care o promite și vorbăraia pe acest subiect dă bine în plină campanie electorală.

 

"România nu are de foarte mulţi ani o strategie energetică. S-au încercat multe variante, mai mereu s-au blocat, în instanţă, în avizare interministerială. Dar sigur că avem Planul Naţional Integrat Energie şi Schimbări Climatice. Şi asta în sine a fost o dezbatere: mai e nevoie de o Strategie Energetică Naţională dacă România tot are acest instrument? Discutând cu foarte mulţi experţi, concluzia mea a fost că da", zice Burduja.

 

 

Vestea proastă pentru Burduja e că de la Gorj nu-l crede nimeni când vorbește despre strategii că n-a fost în stare să ridice un deget să aducă pe linia de plutire cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din țara asta. Complexul Energetic Oltenia merge de azi pe mâine. Soarta i-a fost pecetluită cărbunelui de la Bruxelles cu semnătura alor noștri, doar că tot dintre ai noștri nu s-a trezit nimeni să tragă de mână un oficial din Comisia Europeană și să-i spună că termenele de închidere a mineritului nu pot să fie respectate dacă urmărim să punem energie mai curată în locul cărbunelui. 

 

De închideri știu toți să se ocupe, dar de investiții noi, nu. Drept dovadă stau parcurile fotovoltaice și centralele pe cărbune, celebrul mixt energetic aruncat în campania electorală din patru în patru ani, dar riscă CEO să dispară până reușesc politicienii să se și țină de cuvânt. Parcurile fotovoltaice ar fi trebuit să livreze energie anul acesta. Dar nici acum nu e dat termenul de începere a lucrărilor. Nu se mișcă niciun pai în teren. 

 

De la Gorj, i se transmite situația ministrului de la Energie, dar degeaba. Prioritățile altele sunt. „În momentul de față, domnul Burduja e preocupat de campania la capitală. Nu poate să-l schimbe Ciolacu pe ministrul Burduja pentru că suntem într-o coaliție. Cel care trebuie să-l schimbe e domnul Ciucă, liderul PNL”, a afirmat deputatul Mihai Weber, care l-a și interpelat recent pe ministru să-i spună ce are de gând cu cei aproape două mii de angajați de la CEO care mai au contracte până în vară. Nimeni nu le-a spus nimic și Mihai Weber a cerut ca oamenii să aibă contracte pe o perioadă nedeterminată.

 

Dar acum cine să discute cu cei de la Comisia Europeană? Toată lumea e în campanie. Parlamentul European și-a încheiat activitatea pentru că urmează alegeri. Măcar atunci să-i vină mintea la cap cuiva din Ministerul Energiei și să discute despre problemele reale ale județului Gorj.

 

 

Vizualizări: 893

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: