Actualitate
Ministrul Burduja: La CEO, nu putem lua în calcul doar un pansament
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, încearcă să ne aburească spunând că este nevoie de o reinventare a Complexului Energetic Oltenia și că aici nu este vorba doar despre un “pansament”. Afirmația vine în contextul în care a fost întrebat în presa centrală despre viitorul energiei pe cărbune.
Burduja spune că există deschidere din partea Comisiei Europene pentru continuarea discuțiilor privitoare la viitorul mineritului la Complexul Energetic Oltenia. Până acum însă, nu a fost făcut vreun anunț oficial și nu știm dacă oficialii de la Bruxelles vor fi de acord cu statul român și vor amâna planul de închidere aprobat pentru minerit mai ales că nu ar avea ce să pună în locul cărbunelui ținând cont că nu a fost respectat deloc calendarul când vine vorba de noile investiții care ar trebui să înlocuiască lignitul. Tocmai de aceea, declarațiile lui Burduja par strict propagandistice, cunoscut fiind faptul că, de când este ministru nu a făcut nimic concret pentru salvarea sistemului energetic național. Ba din contră!
„La Complexul Energetic Oltenia am constituit un grup de lucru dedicat, care să identifice soluțiile și să colecteze toate datele pentru planul de restructurare și calendarul de implementare a măsurilor. Vom face tot ce e posibil pentru a susține continuitatea și dezvoltarea activității Complexului Energetic Oltenia. La CEO nu putem lua în calcul doar un pansament, ci este necesară reinventarea acestei companii cu tradiție”
Confirmă și el că nu poate fi scos cărbunele fără să fie pus ceva în loc. Asta deși, în ultimele luni, a tot ținut-o sus și tare că, în trei ani, nu vom vedea nici măcar 1% energie pe bază de cărbune. Este evident că se contrazice în declarații de la o zi la alta.
Realitatea din teren și, momentan, lipsa investițiilor în grupurile pe gaze ori în eoliene nu fac decât să întărească ideea că nu poate fi scos din joc cărbunele după graficul notat în planul de restructurare, decât sacrificând producția internă și siguranța energetică națională.
Simțind efectul stârnit de ultimele interpelări din parlament, Burduja își recentrează declarațiile, încercând să dreagă oarecum busuiocul.
„Subliniez că trebuie avut în vedere că nu putem să scoatem cărbunele din mixul de producție a energiei electrice din România și să nu punem în loc altceva, pentru că producția în bandă trebuie înlocuită fie cu gaz, fie cu energie nucleară pe termen mediu și lung. Viitorul mineritului românesc se referă în primul rând la viitorul pe care îl au familiile din Valea Jiului și din Gorj care trăiesc din această activitate. Am făcut tot posibilul ca această tranziție la energia verde solicitată de Uniunea Europeană să nu afecteze oamenii care muncesc în mine de generații”, a mai spus Burduja.