Actualitate

Ministerul Energiei, mai ecologist decât ecologiștii ONG-urilor străine. Vor să dea verzilor ajutoare cu două mâini!

Statul român plănuieşte să le dea verzilor ajutoare cu două mâini: Solarele şi eolienele ar putea primi preţuri fixe la energie timp de 15 ani prin participarea la licitaţii CfD, dar şi prin negocieri directe. Banii ar putea veni din Fondul de Modernizare şi dacă nu, sigur din facturile consumatorilor, scrie ZF.ro.

 

După ce consumatorii români au susţinut prin facturile proprii schema de certificate verzi care a stat la baza dezvoltării proiectelor de energie verde din primul val, acum statul vrea să subvenţioneze din nou aceste investiţii, deşi în repetate rânduri dezvoltatorii au spus că se descurcă şi singuri.

 

Mai mult, dincolo de licitaţiile pentru Contractele pentru Diferenţă (CfD), acum statul se gândeşte şi la negocieri directe, arată proiectul de Hotărâre de Guvern pus pe site-ul Ministerului Energiei. “Generozitatea” vine în contextul în care speranţa statului este că va putea utiliza sumele din Fondul de Modernizare pentru a finanţa această nouă schemă.

 

În următoarele săptămâni, Ministerul Energiei anunță lansarea Ordinului de inițiere a licitației pentru capacități de generare solară fotovoltaică și eoliană onshore, cu un total de 2.000 MW. Acesta va include regulile detaliate de licitație, precum și proiectul privind Ordinul Ministerului Energiei și propunerea de Contract CfD, arată și InvesTenergy.ro

 

Ministerul Energiei a pus în consultare publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea cadrului juridic general pentru implementarea și funcționarea mecanismului de sprijin prin Contracte pentru Diferență (CfD) pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon. Totodată, Ministerul Energiei a publicat o Notă informativă pentru ofertanți, în care a anunță detaliile despre prima licitație programată să aibă loc până la finele lui 2023, pentru capacități de generare solară fotovoltaică și eoliană onshore cu un total de 2.000 MW. 

 

Prin implementarea acestui mecanism, consumatorii vor trebui să plătească o contribuție CfD, ce va fi colectată de furnizorii de electricitate. Conform Notei informative pentru ofertanți, Contractele pentru Diferență vor fi oferite producătorilor eligibili printr-un proces de licitație competitivă, derulat de Transelectrica. Contractele vor fi semnate de Operatorul Piețelor de Energie Electrică și Gaze naturale (OPCOM) din România, în calitate de Contraparte la contractele CfD (Contrapartea CfD). Schema CfD va implica două runde de licitații, fiecare cu oferte separate pentru tehnologiile de producere de energie eligibile – eoliană onshore și solar fotovoltaică – cu o capacitate totală de 5.000 MW.

 

 

Vizualizări: 1,487

Alte articole din Actualitate:

Citește și: