Social

Minerii vor să iasă în stradă din cauza pensiilor

Valul mare de nemulțumiri între actuali și foști mineri și energeticieni din cauza pensiilor ar putea duce la proteste. De la 1 septembrie, cei care vor ieși la pensie primesc mai puțini bani decât alți salariați din minerit care au ieșit din câmpul muncii înainte de această dată. Se menține vârsta de pensionare, nu și modul de calcul. Așa s-a ajuns ca mulți pensionari din minerit să primească decizii de recalculare pe minus. Pensiile le-au fost „înghețate”. Primesc aceiași bani, dar oamenii se tem că într-o zi vor rămâne cu buzunarele goale din cauza incertitudinii de la Guvern.

 

 

Una dintre cele mai mari federații deja anunță că va strânge semnături pentru o grevă generală prin care să atragă atenția asupra acestei probleme.

“Nemulțumirea vine de la unitățile unde avem sindicate, plecând de la Valea Jiului, Oltenia, Hidroelectrica, Nuclearelectrica. Iar Legea Dialogului Social care se aplică de doi ani dă posibilitatea federațiilor și confederațiilor ca atunci când Guvernul face politici economice și sociale împotriva salariaților, entitățile sindicale să poată declanșa greva. Nemulțumirile sunt profunde. Jumătate plus unu din colegi trebuie să fie de acord cu această formă. Pe valul de nemulțumiri care s-a declanșat, cred că vom strânge semnături pentru grevă”, a spus Dumitru Pârvulescu.

Congresul va avea loc peste o săptămâna. Va fi asigurat un minim de funcționare în toate centralele, a mai adăugat Pîrvulescu, însă o decizie va fi luată după 17 septembrie.

„Ca reducere a vârstei de pensionare nu îi afectează, dar ca și cuantum, da. Erai considerat pe condiții speciale. Acum, după 1 septembrie, e aproape ca în condiții normale tratate ca și contribuție. Nu se mai acordă acel punctaj pe care îl aveam înainte. Ai contribuit cu sume mult mai mari la sistemul de pensii și dintr-o dată pare că ai contribuit ca în condiții normale de lucru. O să aibă o pensie mai mică deși principiul de bază al pensiilor ar trebui să fie contributivitatea”, a spus și Constantin Mitrescu, la Radio Infinit.

Vizualizări: 2,088

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: