Actualitate

Minerii știu că, dacă acceptă să piardă drepturi, nu le mai recuperează

Liderii sindicali Dumitru Pîrvulescu, Gabriel Căldăruşe şi Cristi Lădaru au participat, miercuri, la Bucureşti, la o întâlnire cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pentru a discuta impactul ordonanţei „trenuleţ” asupra angajaţilor din sectorul energetic.

Sindicaliştii din Complexul Energetic Oltenia (CEO) au solicitat exceptarea de la restricţiile impuse de ordonanţă, care interzice majorările salariale şi angajările în acest an și, în cazul CEO, reduce voucherele de vacanţă.

„Toți am cerut exceptarea de la prevederile ordonanței. Ministrul a convenit să solicite companiilor energetice din subordinea Ministerului Energiei să transmită, până miercuri, argumentele pentru scoaterea de sub incidența ordonanței. Facem toate demersurile necesare pentru a obține această exceptare, iar presiunea este foarte mare”, a declarat Gabriel Căldăruşe, preşedintele Sindicatului Mine Energie Oltenia.

De asemenea, sindicaliștii subliniază că angajații CEO nu sunt bugetari, ci își asigură veniturile din producția proprie. „Noi trăim din ceea ce producem, nu avem nicio legătură cu instituțiile bugetare”, a precizat Mircea Gherendi, membru al sindicatului de la Cariera Roșia.

În 2024, minerii și energeticienii din CEO vor primi vouchere de vacanță în valoare de 1.600 de lei, însă doar jumătate din sumă va fi acoperită de companie, restul fiind suportat de angajați. Comparativ, anul trecut valoarea acestor vouchere era de 3.000 de lei, însă a fost redusă prin ordonanţa „trenuleţ”.

„Voucherele de vacanță sunt necesare pentru tratament, nu pentru distracție. Mulți angajați din producție folosesc acest beneficiu pentru a merge în stațiuni balneare, având recomandări medicale pentru recuperare. Condițiile de muncă din minerit și energie afectează sănătatea oamenilor, iar acest sprijin era esențial. În ziua de azi, nimeni nu își mai permite să plătească din buzunar astfel de tratamente”, a declarat Marius Berca, membru de sindicat la Cariera Minieră Jilț Nord.
 
Minerii știu din experiența anilor trecuți că, un drept, odată pierdut, mai este recuperat cu greu sau deloc.

Vizualizări: 1,507

Alte articole din Actualitate:

Citește și: