Actualitate

Metodă nouă de calcul a salariilor șefilor din companiile de stat

O nouă legislație impusă prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) obligă șefii companiilor de stat să performeze în mai multe direcții, iar nivelul salariilor acestora va depinde direct de îndeplinirea indicatorilor de performanță.

„Primul aspect important din legislația aceasta nouă este selecția membrilor Consiliilor de Administrație, după aceea vin celelalte, tot importante și o să vedeți de ce. Numirea acestora se face pe baza unui contract de mandat, care se încheie la numire și include indicatorii de performanță pe care trebuie să-i îndeplinească. Acest contract determină și remunerarea administratorilor, care este reglementată de articolul 37 din OUG 109, modificată radical în 2023.

Scopul acestor modificări, impuse prin PNRR și în scopul aderării României la OECD, este creșterea transparenței și eficienței companiilor de stat, alinierea lor la standardele internaționale și eliminarea practicilor discreționare în remunerarea administratorilor”, a explicat Mihai Precup, primul președinte al Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) și secretar de stat în Cancelaria Premierului, pentru Profit.ro.

După noile modificări legislative, selecția membrilor Consiliilor de Administrație se face transparent, în baza unor anunțuri detaliate care includ condițiile de eligibilitate și termenele de aplicare.

Remunerarea administratorilor este strict legată de performanța acestora. Membrii neexecutivi primesc o indemnizație fixă lunară, care nu poate depăși de trei ori media pe ultimele 12 luni a câștigului salarial mediu brut din domeniul companiei. Pentru membrii executivi, salariul include atât o componentă fixă, cât și una variabilă, în funcție de atingerea unor obiective clare. 
Componenta variabilă a salariului poate ajunge la șase ori media câștigului salarial mediu brut, dar doar dacă sunt îndeplinite simultan criterii precum lipsa datoriilor restante, implementarea corectă a programelor de investiții și o profitabilitate mai mare de 5%.

Noua legislație stabilește indicatori de performanță financiari și nefinanciari, care vor fi utilizați pentru evaluarea activității șefilor companiilor de stat. Printre aceștia se numără rentabilitatea capitalului propriu, cheltuielile de capital, reducerea emisiilor de CO2, siguranța la locul de muncă și ponderea femeilor în consiliile de administrație.

Reforma face parte din angajamentele României pentru aderarea la OECD și este inclusă în jaloanele PNRR privind guvernanța corporativă și transparența în sectorul public.

Vizualizări: 713

Alte articole din Actualitate:

Citește și: