antiVirale

Meșteșuguri din Gorj, promovate în Germania

Primăria Drăgotești anunță lansarea proiectului „Ziua Națională a României”, ediția I,  proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Valoarea finanțării este de 102.396 lei, fondurile fiind destinate promovării imaginii României la nivel european și educația tinerei generații în spiritul respectului față de valorile românești.

„Proiectul contribuie la dobândirea de cunoștințe despre meșteșugurile tradiționale românești, de către un număr de 60 de copii și adulți, și la coagularea sentimentului de identitate națională, pentru un număr de 150 de români stabiliți în Heidelberg, Germania, prin participarea la ateliere meșteșugărești, precum și la spectacolul muzical-coregrafic susținut de ansamblurile folclorice ”Maria Lătărețu” al Școlii Populare de Arte ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu și ”Doina Jilțului” al UAT Drăgotești”, anunță Școala Populară de Arte Târgu Jiu.

Maria Loga, Carmen Felicia Sarcină, Maria Violeta Cojocaru, Yasmine Polacek, Lorena Tudorescu și Andrei Ciotor, acompaniați de orchestra Ansamblului Folcloric ”Maria Lătărețu” a Școlii Populare de Arte  ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, vor susține un spectacol memorabil în cadrul celui mai important moment din istoria românilor. 

Repertoriul spectacolului va cuprinde piese tradiționale din toate regiunile etnofolclorice românești, astfel ca toți participanții să se simtă parte din spectacol. Totodată, Ansamblul ”Doina Jilțului” al UAT Drăgotești va pregăti suite de dansuri din diverse regiuni ale țării. Spectacolul muzical-coregrafic și atelierele meștesugărești, pregătite cu toată priceperea de meșterii populari: Claudia Drăghescu – țesut/cusut, Daniel Preduț – arta lemnului și Tiberiu Ecovescu – iconărit, se vor desfășura la Heidelberg, în data de 25 noiembrie 2023.

Proiectul creează oportunitatea ca participanții să poată urma cursurile de arte tradiționale pe care  Școala Populară de Arte ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu le poate oferi inclusiv de la distanță, în regim online. Totodată, va fi consolidat parteneriatul cu Asociația Culturală ” A.I.Cuza – Gesellschaft fur Literatur, Musik und Kunst e. V. Heidelberg”, prin organizarea și desfășurarea de activități, fizice sau online, destinate conservării tradițiilor și obiceiurilor autohtone și promovării imaginii României în afara granițelor țării.

Vizualizări: 527

Alte articole din antiVirale:

Citește și: