Social
Medicul Moisescu, revoltat de practica unor rezidenți: Medicul de familie ”nu este sluga ta prea-plecată!”
- ”Situația a depășit limita tolerabilității!”
Mihai Moisescu, medic de aproape 50 de ani și președintele Asociației patronatelor medicilor de familie din județul Gorj, a avut o postare publică în care a povestit cât de prost pregătiți sunt unii medici, proaspăt ajunși în breaslă. Acesta este revoltat de modul în care acești ”medici” fug de tot ce înseamnă profesia lor, punând oamenii bolnavi pe drumuri.
”Mă gândesc la cât de nesimțită (deși cred că este vorba de prostie) poate fi o parte dintre medicii care se numesc specialiști în puzderia de specialități apărute ca ciupercile după ploaie, doar ca să ofere catedre universitare unor ”neica-nimeni” cu pretenții de ”creatori de școală medicală” și, din nefericire, ca să țină în orașe (cât mai mari și mai universitare) miile de absolvenți ai ultimilor 4-5 ani de facultate, numiți ”rezidențiat”, speriați de munca independentă ce implică cunoaștere și responsabilitate.
Acum câteva zile am trimis un bolnav pentru un consult la ”specialist”„ suspicionând o afecțiune de organ într-un segment medical bine definit ca specialitate.
Pacientul se duce pentru consultul respectiv la un cabinet de pe culoar al ambulatoriului de specialitate (contractul cu CJAS îmi INTERZICE să trimit pacientul la dr.X pe care îl cred capabil, existând dreptul pacientului ”de a alege medicul și furnizorul”) unde, presupun, se pune un dg mai complet, cel pus de mine fiind unul de probabilitate.
Asătzi pacientul vine la mine și îmi spune că tratamentul urmat în urma consultului la specialist nu a avut vreun rezultat, specialistul trimițându-l la mine pentru a-l îndruma spre o altă specialitate pe care chiar mi-o INDICĂ (”domnul doctor mi-a spus să mă trimteți la.... ”) ca unui secretar idiot.
Acum stau și mă întreb; ”onor-domnul specialist”, chiar nepregătit profesional, o fi citit Codul Deontologic al Profesie Medicale?
O fi știind domnia-sa că, atunci când cunoștințele, posibilitățile terapeutice sunt sub nivelul necesar unui diagnostic corect și al unei terapii eficiente, AI OBLIGAȚIA SĂ ÎNDRUMI BOLNAVUL SPRE UN EȘALON PROFESIONAL SUPERIOR?
Această metodă de a te deroba de responsabilitate (fiindcă ești ”vai mama ta”), de a pune un bolnav pe drumuri și de a considera medicul de famile ”SLUGA TA PREA-PLECATĂ” este multiplicată în mii de cazuri fără perspectiva stopării.
Ce facem, fiindcă situația a depășit deja limita tolerabilității, încălcând toate regulile de conduită deontologică profesională, inclusiv prevederile Contractului de furnizare de servicii finanțate de către CNAS ?”