Actualitate
Marea nedumerire a minerilor: „E inexplicabil!”
Ocupat cu campania electorală, candidatul Sebastian Burduja uită de energie. Nu că ar fi fost vreodată o prioritate pentru liberalul care se visează primar general al capitalei, dar acum pare că mai mult ca niciodată Ministerul Energiei are nevoie de un om cu capul pe umeri și cu strategii concrete în portofoliu.
Cum toți cei care s-au perindat pe la Minister au făcut strategii energetice mai mult pe hârtie și în dorul lelii, fără să creioneze ceva care chiar să ajute românii și să ducă la un cost mai mic al energiei, drumul duce, în continuare, spre haos. Bine că au bifat o mare reușită: au scris negru pe alb când trebuie să punem cruce carierelor și termocentralelor pe cărbune.
În ultimele zile, România a importat energie cu ambele mâini. Termocentralele noastre sunt aproape de zero când ar putea să duduie. Paradoxal, am cumpărat energie electrică la preț dublu fix de la vecini care au produs această energie pe, ați ghicit, cărbune.
Până și oamenii din producție se miră cum de s-a ajuns în această situație. „Vedeți care e trendul național inexplicabil, zic eu, acela de a ne scoate de pe piața de energie. Au scos hidroelectrica, au lăsat eolianul, nu a mai bătut vântul și am importat 2.200 de MW la prețul de 200 de euro și CEO poate produce energie la nici 100 de euro. Vă dați seama câtă pierdere am avut la nivel național. Toți suferim din cauza acestor scumpiri și a acestor strategii energetice care nu au niciun sens, nu ajută pe nimeni și încurcă pe toată lumea. Noi importam exact de la producători pe bază de cărbune. Cei care produc pe cărbune și sunt vecini cu noi și ne vând energia poluează la fel. De ce nu produci tu, cu termocentralele tale?”, s-a întrebat Mircea Gherendi, salariat al Carierei Roșia.
Într-un interviu la Radio Infinit, Gherendi a amintit de afirmația buclucașă făcută de același Sebastian Burduja, care a spus că România vrea să le vândă vecinilor din Ucraina echipamente din termocentralele pe cărbune. „Vor să vândă piese de la termocentralele noastre ucrainenilor. În context european, cu ce ajuți tu? Cu nimic! E o situație dezastruoasă. Dacă dai echipamentele mele vecinilor ca să se folosească de ele, întrebarea mea e de ce nu le folosesc eu dacă tot vreau să le dau la prețuri derizorii. Oamenii ăia vor face bani, vor produce energie pe care ne-o vând nouă cu 200 de euro MW în loc să o producem noi cu 80 de euro”, a mai punctat Mircea Gherendi la același post de radio.