Actualitate

Marciuc rămâne cu banii de la CE Oltenia

Cei 27 de lideri sindicali dați în judecată de Complexul Energetic Oltenia, pentru că ar fi fost plătiți în același timp și de companie, și de sindicat, nu vor da niciun leu înapoi.

Unul dintre cei care au câștigat recent procesul cu Complexul Energetic Oltenia este Adrian Marciuc, președintele Sindicatului Mine Energie Turceni.

ANAF ceruse companiei să recupereze de la acesta suma de 224.613 lei, reprezentând drepturi salariale ce ar fi fost încasate necuvenit în calitate de salariat, precum şi plata dobânzii legale remuneratorie şi penalizatoare aferente, calculate până la restituirea sumei datorate.

Potrivit Codului Muncii, "Contractul individual de muncă se suspendă de drept în următoarele situații: (...) îndeplinirea unei funcții de conducere salarizate în sindicat". Mariuc a arătat în instanță că el avea contract de muncă doar la CE Oltenia, iar de la sindicat primea indemnizație de ședință și diurnă. 

Iată o parte din apărarea lui Marciuc, în instanță: “Potrivit art. 159 Codul muncii: „(1) Salariul reprezintă contraprestația muncii depuse de salariat în baza contractului individual de muncă. (2) Pentru munca prestată în baza contractului individual de muncă fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat în bani.”. Reiese că pentru a putea fi considerat salariu, dreptul bănesc primit de pârât trebuia să aibă la bază un contract individual de muncă, neputând fi asimilate salariilor indemnizaţiile de şedinţă, diurnele de deplasare etc, iar pârâtul nu a avut în perioada în litigiu contract individual de muncă încheiat cu organizaţia sindicală pentru a primi salariu lunar pentru activitatea prestată în funcţia de conducere. De altfel, indemnizaţiile primite de la sindicat pentru participarea la ședințe sunt în jur de aproximativ 250 lei/lună, sub salariul minim pe economie, neputându-se susţine că aceasta reprezintă salariu şi că pentru activitatea prestată la S.C. C.E.O. S.A., petentul care are cu acest angajator C.I.M. valabil, necontestat, nu trebuie să fie remunerat. De asemenea, în condiţiile în care s-ar susţine că nu poate fi primit salariul de la C.E.O. şi indemnizaţia de la sindicat, apare întrebarea retorică dacă nu se impunea ca salariatul să restituie cei 250 lei lunar şi să primească salariul de la angajatorul cu care are încheiat C.I.M”.

Marciuc a câștigat și la instanța de fond, și la Curtea de Apel Craiova, astfel că povestea lansată de ANAF, cu cei 27 de lideri sindicali care au luat bani necuveniți, nu a ținut în instanță.

Vizualizări: 3,894

Alte articole din Actualitate:

Citește și: