Actualitate

Mai fă agricultură, dacă ai unde. Străinii au "arestat" jumătate din terenurile agricole românești

Ionel Arion, președintele Federației Naționale Pro Agro, a făcut câteva declarații îngrijorătoare cu privire la situația agriculturii din România și a terenurilor agricole de pe teritoriul țării noastre. Acesta susține că jumătate din terenurile statului au fost date în arendă străinilor.

Cetățeni din țări precum Emiratele Arabe Unite, Libia, Iran dețin terenuri agricole luate prin arendă în România. Nici europenii nu se lasă mai prejos. "Proprietari" de terenuri românești sunt și danezii, urmați de olandezi, belgieni, portughezi, francezi și italieni.

”Dacă facem o analiză o să vedeți că 50% din terenurile ADS-ului sunt arendate străinilor. Uitați-vă la Insula Mare a Brăilei, unde acționari sunt cetățeni din Emiratele Arabe Unite. Avem Maria Trading, cu acționari libanezi, Agricover, cu acționari iranieni. După care avem europenii, cu olandezii, care sunt cei mai mulți, și danezii, iarăși foarte mulți. Toți au terenuri de la ADS. 

În anii 2003-2004 ADS a concesionat terenuri pe 49 de ani, cu arendă de 300 de kg de grâu la hectar (contravaloarea acestei cantități, că nimeni nu plătește în grâu), și nu li se pot modifica contractele, care sunt mai dure decât Constituția. Statul român nu-și poate renegocia redevențele la intervale de timp optime, la 5-7 ani, este inadmisibil să lași la nesfârșit un bun în folosința unor oameni care înmagazinează toată subvenția, toate contractele de finanțare și, în final, toate aceste produse nu rămân în România." a declarat Ionel Arion.

Acesta atrage atenția asupra faptului că o mare gravitate o reprezintă și faptul că forța de muncă pentru exploatarea terenurilor este adusă din străinătate, companiile ferindu-se de a angaja români. "Ba mai mult, am creat și enclave, pentru că unii dintre ei aduc lucrători străini, nu mai angajează români”, spune președintele Federației Naționale Pro Agro.

Ca să fie treaba treabă, pe modelul "și bătut, și cu banii luați", aceste companii străine primesc sume mari de bani și din partea statului român din 10 beneficiari de subvenții de pe site-ul APIA, opt sunt companii cu acționariat străin și doar două românești, iar cele românești nu sunt în primele patru, semnalează conducerea Pro Agro. 

 

Vizualizări: 2,337

Alte articole din Actualitate:

Citește și: