Actualitate

Mai este de actualitate restructurarea CE Oltenia?

Acționarii Complexului Energetic Oltenia au aprobat pe 21 martie planul de restructurare revizuit, așa cum a fost impus de Comisia Europeană.

De un an ni se spune că planul va fi public după aprobare, ceea ce nu s-a întâmplat nici după aprobarea la Comisia Europeană, nici după aprobarea în AGA. De ce îl țineți în continuare secret?

Siguranța energetică a României va depinde în următorii ani de Complexul Energetic Oltenia și noi nu știm când vor fi închise grupurile pe cărbune.

Toate celelelate țări din Europa se întorc la cărbune, în vara asta ne întoarcem și noi puțin, dar ce va fi la anul nu știm.

Adică știm că anul acesta vor fi angajați 600 de oameni pe perioadă determinată, dar care vor pleca acasă la 31 decembrie, odată cu alți două mii de salariați ai companiei.

Cum va funcționa CE Oltenia anul viitor cu doar nouă mii de oameni, câtă vreme gâfâie cu 11 mii? Ce grupuri energetice închideți, ce grupuri reparați?

Da, guvernul spune din gură că se bazează pe cărbune, dar nimeni nu vorbește despre necesitatea refacerii planului de restructurare sau măcar a amânării implementării acestuia.

Știm doar că, pe planul de restructurare inițial, grupul 3 Rovinari și 7 Ișalnița devin istorie în acest an, două grupuri de la Craiova II se externalizează anul viitor, în 2025 se mai închide un grup la Turceni și în 2026 un grup de la Ișalnița. Ar fi rămas cinci grupuri, trei la Rovinari și două la Turceni. 

După cum ni s-a spus însă, planul revizuit, cel încă secret, este mai dur, cu închidere mai accelerată și cu rămânerea a doar trei grupuri, două la Rovinari și unul la Turceni.

Mai este actual acest plan, în contextul crizei energetice mondiale? Nu cumva ar trebui un plan de dezvoltare a CE Oltenia, nu de restructurare? Puteți măcar discuta despre aceste probleme acum, nu când va fi prea târziu? Nu după ce dărâmați ce a mai rămas?

Vizualizări: 4,190

Alte articole din Actualitate:

Citește și: