Eveniment
Luna internațională a bibliotecii școlare sărbătorită la școala gimnazială "Constantin Săvoiu "
Octombrie este Luna Internațională a Bibliotecilor Școlare, o sărbătoare anuală destinată bibliotecilor școlare din întreaga lume.
Biblioteca școlară are rolul de a promova egalitatea pentru toți elevii, întrucât permite accesul la lectură, contribuie la abilitatea de a învăța, de a se informa și de a acumula noi cunoștințe.
Proiectul educațional implementat la nivelul școlii a avut ca scop atragerea atenției asupra rolului și impactului pozitiv pe care bibliotecile școlare le au în educarea elevilor, într-o societate în schimbare, unde tehnologia avansează cu pași repezi.
Activitățile derulate în această lună au fost:
*Realizarea unor materiale: afiș de promovare a lecturii, desene cu personajul literar preferat, semne de carte cu mesaje stimulative;
*Prezentare ppt - Bibliotecile lumii și cele mai frumoase biblioteci din România;
*Expoziţie de carte școlară;
*Cufărul cu povești;
*Invitație la lectură - Clubul de lectură;
*O poezie pentru suflet - recitare de poezie;
*Ecranizări după opera Capra cu trei iezi, adaptare după povestea lui Ion Creangă, Amintiri din copilărie după opera lui Ion Creangă, Vizită și D-l Goe după Ion Luca Caragiale, Cireșarii după Constantin Chiriță.
”Elevii noștri au înțeles că transformarea digitală e vitală pentru supraviețuirea și dezvoltarea bibliotecilor, dar cartea în format fizic este cea mai potrivită pentru a deprinde gustul lecturii și nimic nu poate înlocui cartea tipărită, ca mijloc de studiu. Experiența tangibilă pe care o oferă cartea tipărită este unică. Mirosul de hârtie, simțul tactil al coperților, zgomotul paginilor întoarse, textura hârtiei contribuie la o experiență multisenzorială pe care un e-book nu o poate oferi”, a declarat bibliotecarul unității, doamna Mirela Diaconescu.
Investițiile majore din ultimii ani au transformat radical această enclavă a progresului, școala beneficiind de reabilitări ale spațiilor, de o sală nouă de sport și de dotări corespunzătoare, atât din fonduri europene, precum și din sume alocate de la bugetul local.
”Fiecare investiție este importantă și justificată. Școala aparține comunității: elevilor, părinților, profesorilor, autorităților locale. În prezent, întreprindem demersurile necesare pentru a reloca biblioteca unității într-un spațiu reabilitat recent de Primăria Târgu Jiu. Cu sprijinul Asociației de Părinți vrem să transformăm biblioteca într-o insulă de cultură, unde elevii să regăsească bucuria de a descifra tainele cărților, unde să poată desfășura activități educative și distractive în afara orelor de curs, într-un mediu controlat și sigur, care să le ofere o experiență interesantă și stimulativă. Suntem mândri de progresul pe care îl facem împreună și nerăbdători să vedem cum acest nou spațiu se va transforma într-un centru modern de informare și dezvoltare.”, a precizat directorul unității, prof.dr. Corina Panduru.