Actualitate
Lider de sindicat din energie: În sinea lor s-au bucurat că ne prăbușim
În sinea lor, s-au bucurat! O spune liderul de sindicat Manu Tomescu în contextul incidentului de la Cariera Pinoasa, unde două utilaje de mare capacitate s-au făcut praf la începutul acestei luni. De la Ministerul Energiei, de vină au fost seceta și cutremurele, nu managementul defectuos, excavările haotice, utilajele foarte vechi ori lipsa de personal.
Sindicalistul Manu Tomescu a declarat la Radio Infinit că oficialii din Minister chiar s-au bucurat când au văzut cum se prăbușește mineritul fără să mai facă ei ceva să-l închidă. Pare că se închide din inerție. Și merge cu viteză pe drumul spre final. “Consider că în sinea lor s-au bucurat că s-a întâmplat asta. Mă refer la cei din Ministerul Energiei care vor să ne vadă închiși fără nicio problemă. Probabil acum se discută: Vedeți că nu mai merge acolo? Se dărâmă! Fără să spună că e din vina lor!”, a spus Manu Tomescu.
El a reamintit că a tras des semnale de alarmă public. A atras atenția că astfel de incidente sunt inevitabile. Și nu doar la Pinoasa, ci peste tot pe unde mai funcționează utilajele. Manu Tomescu a mai subliniat încă o dată adevăratele motive pentru care s-a ajuns aici, nu seceta sau cutremurele așa cum au constatat controlorii guvernamentali trimiși în Gorj de ministrul Energiei.
„Nu a fost dată când să nu atrag atenția că riscul avariilor și a accidentelor tehnice, a accidentelor de muncă s-a mărit foarte mult. Se exploatează haotic, doar cu intenția de a scoate cât mai jos costul de exploatare la cărbune, ulterior costul megawattului, iată că aici se ajunge. E foarte simplu de înțeles. Trebuie să respecți niște norme, distanța dintre utilaje, unghiurile de taluz, cele de excavare. Utilajul trebuie să fie la o distanță de siguranță față de altul. Dar exploatând după aceste norme, costul de producție, costul cărbunelui crește. În ultimii ani, au zis: Las-o, bă, că merge și-așa! Nu mai merg cu utilajele la 160 de metri, cât trebuie să fie între utilaje. La raport, de sus până jos, nu se întreabă altceva decât: Cât cărbune ați dat? De ce nu ați dat? De ce nu ați făcut? Hai, hai, cărbune”, a mai subliniat Manu Tomescu.
În continuare, se merge la risc. Și toată lumea din producție și de la vârful companiei e conștientă de asta. „Ministrul ne mulțumește că am scos România din colaps cu niște utilaje vechi, dar nu spune că se încalcă niște norme cu bună știință. Până la urmă, colegii mei spun că mergem din inerție, ne rostogolim. Toată lumea e conștientă de ce riscuri sunt. Și biciușcarii, oamenii puși politic, nepregătiți, și ei știu”, a mai spus Manu Tomescu.