Anchetă

Licitații formale, contract atribuit în trei minute

Primăria Dănești din județul Gorj a contestat în instanță un raport al Curții de Conturi, care a constatat numeroase nereguli la instituția publică. Vorbim de achiziții făcute fără nicio justificare, lucrări plătite fără să fie executate, prime date ilegal salariaților și așa mai departe.

Inspectorii Curții de Conturi au constatat că unele achiziții de pe portalul de licitații publice durau mai puțin de o oră de la momentul publicării la cel al atriburii, semn că erau aranjate. “La achiziția serviciilor de dezinsecție, dezinfecție și deratizare (contract nr. 31278491 din 31.08.2022 la preț de 19,5 mii lei fără tva), unde referatul de necesitate nu a inclus și valoarea estimată a serviciilor, iar timpul de răspuns al ofertantului și de atribuire a fost puțin mai mare de o oră”, se arată într-un document al Curții de Conturi.

Ba, uneori procedura pe SEAP era făcută după stabilirea câștigătorului. “La achiziția serviciilor artistice (contract de servicii nr. 6363/18.05.2022 la prețul de 80 mii lei). Referatul nu a precizat activitățile specifice și nici valoarea estimată în vederea stabilirii procedurii de achiziție. Achiziția directă s-a realizat prin SEAP, iar operatorul economic își depusese oferta la sediul entității, înainte de publicarea anunțului în SEAP, rezultând că practic serviciile au fost precontractate, achiziția din SEAP fiind doar o formalitate”, arată sursa citată, acestea nefiind singurele exemple din raport.

Pur și simplu, la Primăria Dănești întâi se stabilesc câștigătorii și apoi se fac licitațiile. Altfel nu se explică performanța unei firme, care a câștigat o licitație și a prestat serviciul în aceeași zi. “La serviciile de întocmire documentație și asistență tehnică pentru amplasarea a 4 stații de reîncărcare a vehiculelor electrice (SF+DTAC+PT; deviz general; verificator - contract nr.530 din 18.01.2022 la prețul de 34,7 mii lei fără tva), prestatorul a predat documentația în format electronic în aceeași zi când a fost atribuită achiziția și a fost încheiat contractul de servicii, rezultând în mod evident că prestatorul avea cunoștință de această achiziție anterior publicării intenției în SEAP, procedând chiar la întocmirea documentatiei înainte de publicarea anunțului în catalogul electronic”, este descoperirea organului de control.

 

Achiziții la minut

Primăria Dănești a avut însă și performanța de a atribui unele licitații în trei minute. 

Astfel, s-a făcut un referat de necesitate aprobat de primarul Mădălin Paliță prin care s-a propus achiziția unui utilaj multifuncțional împreună cu un pachet compus din lamă de deszăpezit și cositoare. 

UATC Dănești a solicitat de la un expert tehnic judiciar întocmirea unor Rapoarte de Constatare Tehnică /Evaluare, pentru unele utilaje postate la vânzare de o societate, iar acesta a întocmit la 03.03.2022 două rapoarte prin care a stabilit valoarea de piață pentru un utilaj multifucțional tip DB UNIMOG U 405/12 ca fiind 139,9 mii lei fără tva, iar pentru cele două accesorii a stabilit valoarea de 89.555 lei fără tva (Braț articulat Mulag TR – 600/2007 = 62.425 lei fără tva și Lamă frontală deszăpezire Marca Schmidt CP5 = 27.130 lei fără tva). 

Cadrul legal nu permitea achiziția pachetului prin încredințare directă, astfel că primăria a pus pe SEAP doar utilajul multifuncțional. “Intenția de achiziție a primăriei a fost publicată în SEAP la ora 12:35, iar atribuirea s-a finalizat după 3 minute, la ora 12:42”, precizează Curtea de Conturi.

Aproape imediat au fost publicate și accesoriile, și de data asta procedurile fiind finalizate în trei minute. “Procedând astfel, UATC Dănești a divizat contractul de achiziţie publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică cu scopul de a evita aplicarea procedurilor de atribuire reglementate de Legea nr. 98/2016. Tot în ziua atribuirii achiziției prin SEAP (10.03.2022), în județul Ilfov au fost întocmite și Procesele verbale de predare primire a utilajelor și a documentelor tehnice și de identificare între societate și trei salariați a primăriei și s-au întocmit facturile, fapt ce denotă caracterul pur formal al achiziției directe prin SEAP”, a mai precizat organul de control.

Și lista cu nereguli este atât de lungă, încât ar trebui să facem un serial ca să vi le prezentăm pe toate.

Vizualizări: 2,613

Alte articole din Anchetă:

Citește și: