Actualitate

Legea decarbonării, modificată în secret. Lovitură pentru CE Oltenia

Guvernul a schimbat, ieri, legislația decarbonării sectorului energetic, la solicitările Comisiei Europene, anunță Profit.ro.

Modificările nu au fost supuse dezbaterii publice și nu au fost anunțate nici înainte, nici după ședința de Guvern de miercuri.

Executivul a introdus modificările prin intermediul ordonanței de urgență ce a avut ca temă principală scutirea a 10 proiecte investiționale ale Hidroelectrica de la obligativitatea legală a efectuării evaluării de mediu, după ce CSAT le-a declarat drept vitale pentru securitatea națională. 

Actul normativ prevede la articolul 3, alineatul 1, litera a) ”eliminarea treptată a capacităților de producere a energiei electrice pe bază de huilă și lignit, ținând cont de funcționarea sigură și stabilă a Sistemului electroenergetic național”. La articolul 2 se spune că alineatul (2) de la Ordonanța de Uregență 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic publicată în MO nr. 659 din 1 iulie 2022, se abrogă. Astfel s-a scos din discuție chestiunea ”rezervei tehnice”, adică a posibilității prelungirii perioadei de viață a termocentralelor. ”Prin rezerva tehnică se înțelege rezerva de putere asigurată cu scopul de a înlocui grupurile indisponibile pentru care există contracte de energie electrică saau de a fi la dispoziția Operatorului de transporrt și sistem, Transelectrica, pentru situații în care adecvanța Sistemului electroenergetic naționale nu poate fi asigurată prin piața de energie electrică”, se spunea în aliniatul abrogat.

Practic, termocentalele care urmează să fie scoase din exploatare în următorii zece ani nu vor mai fi putea fi trecute la rezerva tehincă. Vor fi închise astfel 660 MW pe lignit până la finalul lui 2022, 1.425 MW pe lignit până în 2025 și încă 1.140 MW pe lignit și huilă până în 2032.

În plus, grupuri energetice de la Complexul Energetic Oltenia cu putere instalată însumată de 660 MW nu vor mai putea fi activate decât pentru o perioadă de trei ani de la 1 ianuarie 2023 încolo și numai în anumite condiții stricte.

Planul de restructurare și decarbonare al Complexului, aprobat de Comisia Europeană, prevede că, până la jumătatea lui 2026, trebuie să devină operaționale noile centrale pe gaze de la Turceni și Ișalnița, cu capacitate totală de 1.325 MW.

Vizualizări: 1,872

Alte articole din Actualitate:

Citește și: