Actualitate

Lege pentru redeschiderea minelor

Guvernul a aprobat, printr-o ordonanță de urgență, o prevedere legislativă prin care anumite mine din România vor putea fi redeschise în vederea exploatării resurselor, dacă acestea respectă anumite condiții de mediu. Vestea proastă pentru județul Gorj este că nu își poate face nimeni speranțe că s-ar putea redeschide minele de cărbune. Sunt în discuție doar materialele neenergetice. O speranță ar fi mina de grafit din Baia de Fier, dar și în acest caz calea e foarte lungă. 

 

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a explicat faptul că această prevedere este în concordanță cu legislația europeană din 2024, care instituie un cadru privind ”materialele ne-energetice” folosite pentru exploatarea minelor. El a afirmat că aceste modificări s-au făcut pentru ca statul român să poată profita de materialele ”care pot fi importante pentru economia României și pentru economia Uniunii Europene”. De asemenea, Radu Oprea a dat exemplu țările nordice, care exploatează deja resursele miniere folosind o tehnologie prietenoasă cu mediul.

 

”În același timp, am venit cu precizări referitoare la partea de posibilitate de valorificare a golurilor miniere de către din saline, de către Compania Națională Sadrom, astfel încât din punct de vedere turistic, medical, să pot fi făcute acele investiții de care aceste saline, care sunt exploatate în scop turistic, să poată fi făcute toate aceste investiții. Există această oportunitate de a redeschide mineritul pentru materie, materialele critice, cu o condiție esențială, aceea ca reprezentanții comunităților locale, comunitatea localita locală să fie implicată și să-și dorească acest lucru, ceea ce înseamnă că dacă există tehnologii bune sau vor exista în viitor tehnologii care să dea încredere și confort comunităților locale, că această exploatare minieră este prietenoasă cu mediul, eu cred că în aceste condiții vor putea și vom putea discuta despre activitate de minerit în România. Vă invit să vedeți exemple de bună practică din țările nordice.

 

Există în acest moment astfel de exemple de bună practică care corespund tuturor normelor europene și cred că astfel de tehnologii dacă se demonstrează că în iazurile, haldurile, în haldele sau în minele din România există astfel de materii prime critice care pot fi exploatate cu tehnologii bune, prietenoase cu mediu, și mineritul din România în acest domeniu poate să reînceapă.” - a mai spus Radu Oprea.

Legea nu se aplică în cazul minelor de cărbune din Gorj, de exemplu. Însă ar putea fi o rază de speranță pentru redeschiderea minei de grafit din Baia de Fier. Despre o eventuală redeschidere se discută de ani buni, dar nu a fost făcut niciun demers concret în acest sens deși grafitul poate deveni un mineral strategic pentru țara noastră. Grafenul e folosit in noua industrie energetica, industria aerospațială, circuite integrate, panouri solare, unități de stocare și eliberare ultrarapida a energiei.

 

În România nu există grafit în stare pură, ci doar în șisturi grafitoase. Singurul loc din țară în care se extrăgeau aceste șisturi a fost exact zona Baia de Fier, în județul Gorj, și se scoteau circa 40.000 de tone pe an. Cariera Ungurelașu, cea care ar putea fi redeschisă acum, a fost închisă în anii 2000, pentru că nu ar fi fost profitabilă, dar ea mai are încă licență activă.

Vizualizări: 2,312

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: