Actualitate
Judecătorii nu se grăbesc să analizeze cazul Carierei Roșia
Sunt probleme mari în sistemul energetic, pe fondul secetei care se va acutiza în următoarele săptămâni.
Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) anunţă că, date fiind condiţiile meteorologice actuale şi prognoza pentru perioada următoare, estimează o scădere cu 14 procente a coeficientului de umplere al celor 40 de lacuri de acumulare care sunt principalii furnizori de apă pentru populaţie, agenţii economici şi producătorii de energie.
România și-a închis multe capacități de producție în ultimii ani. Astăzi, 28% din piață este acoperită de Hidroelectrica, iar 20% de Complexul Energetic Oltenia.
Nu se știe ce va fi însă peste câteva zile, când stocurile de cărbune ale termocentralei Rovinari vor scădea, odată cu închiderea Carierei Roșia. Iar apă în lacurile de acumulare va fi din ce în ce mai puțină.
Reamintim că această carieră, cea mai mare și mai performantă din România, a fost închisă acum câteva zile, după cei doi lideri ai USR au sunat la 112, să ceară asta Poliției. Cariera a fost închisă în baza unei decizii judecătorești extrem de controversate, dar în România judecătorii sunt zei, nu se poate atinge nimeni de ei.
Cariera Roșia a fost închisă pentru că niște așa-ziși ecologiști, finanțați de statul german, au cerut să se constate că avizul de mediu nu a fost emis legal. În doi ani și jumătate de procese, nimeni nu a demonstrat asta, dar brusc judecătorul s-a gândit să suspende avizul de mediu, până la judecarea procesului pe fond. Ceea ce poate dura câțiva ani, mai ales că primul termen a fost dat la jumătatea lunii septembrie.
CE Oltenia a făcut apel și a cerut public judecarea în regim de urgență, fiind extrem de important pentru România să aibă stocurile de cărbune pentru iarnă, dar până acum Tribunalul București nu a stabilit un termen.