Social

Investiție pentru fermierii din zona Turburea

Crescătorii de animale din comuna gorjeană Turburea și din localitățile vecine pot obține în continuare subvenții de la APIA. Acestea sunt condiționate de existența unui contract pentru colectarea gunoiului de grajd, iar Primăria Turburea le-a venit în ajutor, construind o astfel de platformă.

Un milion de euro a fost investiția finanțată prin Banca Mondială.

Investiția este binevenită în comuna Turburea, mai ales în contextul în care crescătorii de animale nu vor mai primi subvenții de la APIA dacă nu au încheiat un contract de prestări servicii cu o groapă de gunoi de grajd.

”Investiția a fost realizată prin fonduri europene și se ridică la peste 1.000.000 de euro. Am construit o groapă de gunoi de grajd conform standardelor din acest moment și o avem dotată cu tot ce trebuie, adică un buldo-exavator și tractor cu remorcă”, a spus primarul din Turburea, Ion Bîrcă. 

Această investiție nu aduce venituri doar cetățenilor, ci și autorităților locale din comuna Turburea. “Cetățenii trebuie să înțeleagă foarte clar faptul că trebuie să și respecte acest contract, nu doar să-l semneze. Vreau să vă spun că deja am încheiat câteva contracte cu cetățeni din Turburea și din Aninoasa, precum și cu o societate comercială”, a mai spus primarul din Turburea.

Gonoiul de grajd este macerat și vândut. Necesitatea stocării bălegarului animalier derivă din faptul că producătorul trebuie să-l împrăştie pe terenurile agricole la momentul optim, având în vedere factorii de mediu şi structura culturilor în respectivul areal. 

Eficienţa utilizării nutrienţilor eliberaţi de bălegarul animalier este influenţată de perioada de vegetaţie a plantei de cultură. De aceea tipul de cultură şi metoda de aplicare a bălegarului animalier sunt factori principali, care trebuie luaţi în considerare atunci când este amenajată o infrastructură pentru depozitarea acestor materiale organice reziduale. 

De exemplu, dacă se aplică bălegar animalier pe un teren pe care se cultivă porumb, împrăştierea trebuie efectuată după recoltarea plantei, deci toamna târziu, sau primăvara, înainte de semănat. 

Este de preferat aplicarea gunoiului de grajd primăvara, pentru că aceasta are loc chiar înainte de începerea perioadei de vegetaţie a plantei cultivate. 

Vizualizări: 1,226

Alte articole din Social:

Citește și: