Actualitate
Internaut: Auziți vuiete?!! Puteți să dovediți că auziți cum vine cutremurul sau aveți închipuiri?
Sunt dispute în toată regula pe paginile de socializare între cei care aud vuietul cutremurelor și cei care nu aud nimic. Cei care aud și sunt de-a dreptul înspăimântați nu cred că există oameni liniștiți, care nu au auzit nimic, iar la polul opus sunt cei care au auzit vuietul și la cutremurele de 3 grade pe scara Richter, nu doar la cele mai mari.
Chiar și Cosmin Popescu, președinte Consiliul Județean Gorj, este printre cei care au auzit vuietul la cutremurul cel mare, de 5,7: „Incredibil de rău. Am auzit acel vuiet pe care niciodată în viață nu l-am simțit. Acel vuiet a fost înspăimântător, urmat de acele mișcări ale casei, dar acel vuiet o să-mi rămână pentru toată viața întipărit în minte”.
Ei bine, sunt multe comentarii pe paginile de socializare, ale unor persoane care nu au auzit nimic. “Auziți vuiete?!! Puteți să dovediți că auziți cum vine cutremurul sau aveți închipuiri?”, a scris cineva. “Dar chiar se aude un vuiet, l-au auzit majoritatea oamenilor cu care am vorbit”, a răspuns altcineva.
“Sunt bubuituri, nu vuiete”, rezultă din experiența unui gorjean. “Da, se aude un vuiet când e cutremur mai mare de 4”, a spus altcineva.
Se pare că persoanele care locuiesc la casă le aud mai în clar, fiind mai aproape de sol, dar avem și persoane care locuiesc la bloc și au auzit sunetul. Iată una din explicațiile specialiștilor: “Deplasarea pământului care acompaniază trecerea lor se face prin dilatații și compresii succesive. Ele se deplasează paralel cu direcția de propagare a undei. Acestea sunt cele mai rapide (6 km/s aproape de suprafață) și sunt primele înregistrate de seismografe. Ele sunt responsabile de zgomotul pe care îl putem auzi la începutul unui cutremur”. O explicație din care nu am înțeles mare lucru, dar este logic că atunci când două falii se lovesc se produce zgomot, care se propagă cu viteză prin scoarța terestră și ajunge la noi.
“M-a îngrozit vuietul cutremurului, pur și simplu a urlat pământul”, “S-a auzit ca și cum răsturna o mașină de balast”, “Un sunet înfundat, nedefinit”, “Am auzit un zgomot, am crezut că trece o mașină de tonaj greu”, toate sunt declarații care arată că percepția gorjenilor a fost destul de diferită.
Unii chiar au avut o experiență greu de uitat, dar sunt luați în râs. “Eu cu cine am vorbit despre acest vuiet, tunet înfricoșator înainte de cutremur, au zis ca mi s-a părut , alții au început să se distreze”, a scris cineva. Nu este nimic de râs, chiar dacă nu toți am auzit. “Ce bine era să vi se pară. Pe mine mă termina zgomotul acela. De multe ori îl aud ușor, îl simt (aud) dacă stau întinsă cu capul pe pernă. Se apropie și apoi se distanțează. E groaznic”, a răspuns cineva.
Sunt și cei care râd de cei care nu au auzit vuietul. “Cine nu a auzit vuietul cutremurului? Un surd, desigur”, a scris cineva.
Nu mai râdeți unii de alții, oameni buni, unii au auzit, alții nu. Am întâlnit oameni care simt cutremure sub trei și deja au ajuns să spună: ăsta fu de 2,7, înainte să apară pe aplicație. Unii au simțurile mai dezvoltate, alții stau în zone mai liniștite, alții au somnul mai profund. Important este ca oamenii să se încurajeze între ei și să se înțeleagă, chiar dacă au trăit diferit această experiență.
Și să le arătăm românilor că zona în care sunt epicentrele, Cheile Sohodolului, este una dintre cele mai frumoase din țară.