Ultima oră

Interesele, banii și orgoliul, puse înaintea vieții pacientului

Cazul revoltător de la Târgu Jiu, când un băiat de 16 ani a murit în chinuri groaznice pe patul de spital, care a șocat o țară întreagă s-ar putea repeta oricând. O spune aproape nonșalant șeful Secției de Chirurgie din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu. Spune senin că dacă s-ar confrunta cu un caz similar, tot nu ar ști cum să acționeze. „E foarte trist”, concluzionează medicul Claudiu Soare. 

 

 

“Este foarte trist că este o lună de zile de când s-a întâmplat treaba aceasta și la acest moment, dacă avem un caz similar, nici acum nu știm cu exactitate ce avem de făcut”, a spus medicul Soare într-o conferință de presă susținută la partid, în sediul PNL. 

 

 

Nu că „e foarte trist”, am adăuga noi, e de-a dreptul șocant să iasă așa ceva din gura unui medic care ar fi putut încerca, alături de colegul său care era de gardă în acea noapte fatidică, să salveze viața copilului de 16 ani care a așteptat salvarea în Urgențe până s-a stins. Întărim ideea expunându-vă și faptul că la nici două zile de la tragedie, același medic Claudiu Soare opera un copil de șapte ani, care a ajuns la spital cu apendicită. S-a putut! A fost operat la Târgu Jiu, de medici care au spus răspicat că nu au competențe în chirurgie pediatrică, dar care, iată, la două zile de la drama lui Alexandru, au operat un copil! Tot fără chirurg de copii. Ce e de înțeles? Că se intervine preferențial? Și dacă da, după ce criterii? Bani, cumetrii, telefoane...?

 

 

Și nici nu e singurul copil operat. Peste 40 de copii au fost operați în acest an în cele două secții de chirurgie tot de medici pentru adulți. Și au fost copii mai mici de 16 ani. Cum s-a putut atunci? Și nimeni nu s-a opus, nimeni nu a invocat depășiri de competențe în loc să pună viața copilului pe primul loc?! Așa cum a reieșit din toate declarațiile făcute de la Colegiul Medicilor până la ministrul Sănătății. Ca să le fie mai clar, s-a modificat și legea. S-a scris explicit, negru pe alb, că, în situații când e pusă în pericol viața pacientului, medicii trebuie să intervină de urgență acolo unde ajunge copilul, asta indiferent dacă au sau nu competențe pediatrice. Dar nici asta nu l-a lămurit pe medicul liberal Claudiu Soare, care la mai bine de o lună distanță spune că nu ar ști să procedeze dacă s-ar găsi în fața unei astfel de situații.

 

 

„E foarte trist!” Concluzia asta, a medicului Soare, nu încălzește cu absolut nimic o familie care va avea cel mai negru Crăciun din cauză că medicii nu i-au dat măcar o șansă băiatului. 

 

În aceeași conferință de presă, medicul Claudiu Soare a subliniat că depășirea competențelor e penală. Noi am întreba din nou? Când s-au operat alți zeci de copii, nu s-au depășit competențele? N-a fost nimic penal? Sau ce a fost?

 

„N-au vrut să-l deschidă, deși le-am spus să o facă pe răspunderea mea. N-au vrut să-l ducă la Craiova imediat. Au stat și au așteptat să moară”, a fost mărturia cutremurătoare a surorii lui Alex, care a murit în Urgențe în așteptarea unei ambulanțe care să-l ducă la Craiova. Mai multe anchete au fost deschise în urma tragediei care a lăsat multe întrebări fără răspuns.

 

Mă văd nevoit să repet, când la 2 zile de la tragedie, medicul Soare operează un copil de 7 ani, ce înseamnă? Că se intervine după bunul plac? Că e mai presus de orice și el face selecție a celor care trăiesc sau a celor pe care ii condamnă indirect la moarte? 

 

Suntem în Ajunul Crăciunului și ne întrebăm retoric: Puteți domnule Soare să vă uitați în ochii familiei adolescentului de 16 ani, care putea fi de Crăciun la aceeași masă cu familia lui?!

 

Probabil nu, dar sunt convins că asta nu vă împiedică să ieșiți din nou la chiolhane și cumetrii, "momente ideale" pentru a gândi revigorarea sistemului medical. Să curgă vinul...că și necazurile vin și trec!

Vizualizări: 3,236

Alte articole din Ultima oră:

Citește și: