Eveniment

Inspectorii de muncă din Gorj, trimiși să facă ordine și în Hunedoara. Colegii lor de acolo au fost surprinși la petrecere cu afaceriștii "necontrolați"

Dacă în unele județe, inspectorii de muncă își fac treaba, în altele, șefii sunt puși pe distracție. În Hunedoara, șefii Inspectoratului Teritorial de Muncă petrec cu afaceriștii privilegiați. Atât inspectorul șef, cât și adjunctul său au petrecut cu firma care construiește viitoarea centrală pe gaz de la Mintia.

În tot acest timp, oamenii care lucrează pe platforma industrială din Mintia s-au plâns de condițiile de lucru, dar nu au fost luați în serios de inspectorii de muncă din Hunedoara așa că Inspecția Muncii din București a trimis în control inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă din Gorj. 

Și, surpriză! Au fost găsite multe nereguli după sesizările transmise de organizațiile sindicale până la Ministerul Muncii, la București. Inspectorii gorjeni au descoperit nereguli în întocmirea contractelor de muncă, în acordarea orelor de repaus, dar și în stabilirea salariului minim pentru domeniul construcțiilor, așa cum prevăd normele legale în vigoare. De asemenea, inspectorii gorjeni au constatat că salariații nu au fost instruiți corespunzător și nu aveau echipamente de protecție și nici nu a fost asigurată semnalizarea zonelor periculoase.

„În urma acțiunii comune, desfășurată în data de 24.04.2024, la locul de muncă (șantier) organizat în satul Mintia, comuna Vețel, județul Hunedoara, de către inspectori de muncă din cadrul ITM Gorj, în baza deciziei Inspecției Muncii numărul 302/22.04.2024 și a ordinelor de deplasare, împreună și sub coordonarea unei echipe de control din cadrul Inspecției Muncii, la care s-a beneficiat de sprijinul unor lucrători din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Hunedoara au fost efectuate 12 controale, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă, fiind aplicate 14 sancțiuni contravenționale în valoare de 102.500 de lei și dispuse 37 de măsuri de remediere a neconformităților constatate. De asemenea, pentru constatarea stării de pericol grav și iminent de accidentare a lucrătorilor la locul d emuncă verificat, inspectorii de muncă cu atribuții de control în domeniul SSM au dispus două sistări de activitate”, a transmis ITM Gorj.

Dar cei care ar fi trebuit să lupte pentru binele salariaților erau, acuză oamenii, la chef cu firma care își face acolo o centrală pe gaze.  Adrian Bozdog, șeful ITM Hunedoara, a sărit ca ars când a fost luat la întrebări de ziariști de ce a participat la seara grecească organizată de firma care construiește viitoarea centrală pe gaz de la Mintia. Atât inspectorul șef al ITM Hunedoara, cât și adjunctul său n-au ratat ocazia de a participa la petrecere. Potrivit presei locale, au fost singurii șefi de la vreo instituție județeană care au „gustat” din seara grecească.

Adrian Bozdog susține că invitația a fost una oficială și nu vede nicio problemă în faptul că a participat la petrecerea celor de la Avax. Adjunctul său, Daniel Șufană, declară că a mers la restaurantul cu pricina, la invitația șefului său. „Ce probleme sunt că am participat sau nu? E o petrecere la care am participat în timpul meu liber și nu înțeleg motivul pentru care mă întrebați așa ceva. Am primit o invitație oficială”, a replicat Adrian Bozdog, la întrebările reporterului.

Fosta Termocentrală Mintia a fost vândută către o firmă irakiană, în urmă cu doi ani, contra sumei de 90 de milioane de euro. Din toamna anului 2023, investitorul a demarat lucrările de construire a unei centrale pe gaz, încheind un contract în acest sens cu firma grecească Avax. 

Vizualizări: 7,646

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: