Eveniment
Infractori la 17 ani. Trei elevi, judecați pentru tâlhărie calificată
Trei tineri din Târgu Jiu în vârstă de 17 ani, elevi, au fost judecați și pedepsiți pentru tâlhărie calificată. Aceștia au smuls lănțișorul de aur de la gâtul unui bărbat și i-au luat telefonul mobil, după ce l-au imobilizat. De asemenea, folosind aplicația bancară instalată în telefonul acestuia, și-au însușit sume importante de bani. Instanța a dispus în cazul lor măsura educativă a asistării zilnice pentru 5 luni, respectiv 6 luni.
Cei trei tineri locuiesc în zona de nord a municipiului Târgu Jiu şi au o relaţie de prietenie de mai mult timp, fiind şi colegi de şcoală generală. În urma unor discuţii telefonice, în noaptea de 24 spre 25 iunie, s-au întâlnit în zona Debarcader şi au luat hotărârea de a sustrage bunuri de valoare de la persoane vulnerabile, alese aleatoriu, pe care ulterior să le valorifice în schimbul unor sume de bani ce urmau a fi cheltuite în interes personal.
Pentru a nu fi identificaţi de organele de poliţie, au luat asupra lor mai multe obiecte de îmbrăcăminte, respectiv hanorace cu glugă, şepci, măşti chirurgicale, eşarfe, fiecare urmărind astfel să-şi ascundă fizionomia, și s-au deplasat pe jos până în zona Pieţei 9 Mai, căutând să sustragă bunuri de valoare de la persoane care nu ar putea opune o prea mare rezistenţă.
În momentul în care au ajuns în apropierea magazinului Profi, din zona Pieţei 9 Mai, au găsit aşezat pe o bancă un bărbat care se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, întrucât participase la cununia civilă a verişoarei sale, şi au intrat în discuţii cu acesta. După aproximativ 5 minute, aflând intenţia acestuia de a se deplasa la un magazin situat pe strada 22 Decembrie 1989, şi-au exprimat dorinţa de a-l însoţi, realizând că starea în care se afla aceasta le-ar permite să sustragă mai uşor bunurile de valoare pe care le avea asupra sa.
În momentul în care ajuns la magazin şi au constatat că acesta era închis, au decis să se așeze pe o bancă din aproierea unui bloc, unde au continuat să poarte discuţii. Observând că cei trei vorbeau în şoaptă şi realizând că vor să-i sustragă telefonul, victima l-a aruncat pe bancă şi chiar i-a îndemnat să-l ia, însă la refuzul lor a intrat din nou în posesia telefonului.
”Trebuie menţionat faptul că în acel moment autorii observaseră că telefonul mobil ce-i aparţinea persoanei vătămate putea fi deblocat doar cu amprenta digitală a acestuia şi astfel au refuzat să şi-l însuşească, realizând că ulterior nu-l mai pot folosi. La un moment dat, inculpaţii i-au cerut persoanei vătămate să folosească telefonul mobil pentru a difuza muzică şi astfel au putut constata că pe lângă amprenta digitală aceasta avea ca mijloc de deblocare şi un desen grafic. Profitând de neatenția persoanei vătămate generată de starea de beţie în care se afla, inculpatul minor (…) a luat telefonul acesteia de pe bancă şi i-a schimbat parola reprezentând desenul grafic cu un cod PIN format din 4 cifre”, se arată în hotărârea Tribunalului Gorj.
În cele din urmă, realizând ce se întâmplă, victima a intrat din nou în posesia telefonului mobil şi a încercat să răspundă la apelul efectuat de mama sa, însă a fost împiedicat să facă acest lucru de unul dintre tineri, care i-a smuls telefonul din mână. Apoi, a fost imobilizat și lăsat fără lănţişorul din aur cu pandantiv de la gât, care a fost smuls de unul dintre tineri.
Au părăsit în fugă locul faptei şi s-au deplasat împreună spre zona de nord a orașului. ”Ulterior continuându-şi deplasarea spre cartierul Debarcader, inculpaţii au observat că persoana vătămată deţinea o sumă importantă de bani în cont şi au luat hotărârea de a o transfera în alte conturi deschise pe numele părinţilor acestora în aplicaţia Superbet Interactive România, pentru ca ulterior să se poată folosi de banii respectivi la plasarea unor pariuri sau chiar să-i retragă”, se mai arată în documentul de la instanță.
În total, aceștia au reușit să transfere peste 22.000 de lei și au retras de la ATM suma de 1000 lei. Dimineața, au abandonat într-o clădire dezafectată o parte din articolele de vestimentație purtate în momentul comiterii faptelor și au distrus telefonul, după ce au fost avertizați printr-un mesaj că proprietarul încearcă să-l găsească, aruncându-l apoi în canal. Ulterior, au mers la o casă de amanet, unde au amanetat lănțișorul din aur cu pandantiv în greutate de 11 grame, primind suma de 1400 lei.
Conform anchetatorilor, tinerii nu se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice sau a unor substanţe cu conţinut psihoactiv și au justificat comiterea faptelor doar prin aceea că aveau nevoie de bani pentru a-şi achiziţiona obiecte de îmbrăcăminte, dar şi pentru practicarea unor jocuri de noroc online.
Conform legii, măsura educativă a asistării zilnice constă în obligaţia minorului de a respecta un program stabilit de serviciul de probaţiune, care conţine orarul şi condiţiile de desfăşurare a activităţilor, precum şi interdicţiile impuse minorului.
Persoana vătămată nu s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal, întrucât lănţişorul din aur cu pandantiv i-a fost restituit, iar pentru telefonul mobil şi celelalte sume de bani a fost despăgubit integral de părinții unuia dintre făptași.
Hotărârea pronunțată în 8 noiembrie de Tribunalul Gorj nu este definitivă și poate fi contestată.