Actualitate
INFP a montat stații seismice în Banat
După sute de cutremure care au avut loc în Gorj, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului anunță că a montat cinci noi stații seisimice mobile… în zona Banat.
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului se pregătește, probabil, pentru o mutare a cutremurelor din Gorj mai spre Timiș. Altfel nu se explică de ce a montat în zona Banatului, unde nu s-a semnalat recent nici un cutremur, mai multe stații seismice.
INFP a anunțat luni că a montat cinci noi staţii seismice mobile temporare în Banat. Proiectul internațional din care fac parte aceste stații seismice, derulat în 27 de state, urmăreşte „explorarea interiorului Pământului şi înţelegerea evoluţiei geodinamice în regiunea mediteraneană”.
Conform INFP, iniţiativa este parte a proiectului AdriaArray, în cadrul căruia INCDFP reprezintă România, alături de alte 50 de institute de cercetare din 27 de ţări europene. În total, pe teritoriul României au fost instalate 32 de staţii dintr-un total de 41.
Institutul precizează că această reţea se adaugă la infrastructura deja existentă, Reţeaua Seismică Naţională (RSN) cu aproximativ 170 de staţii, asigurând o acoperire densă a teritoriului, cu o distanţă medie între staţii de aproximativ 40 km.
Institutul precizează că, în acest context, până la datat de 5 aprilie, are loc la Dubrovnik, în Croaţia, workshop-ul internaţional privind AdriaArray, susţinut parţial de ORFEUS & EPOS în cadrul proiectului EPOS SP, eveniment organizat la nivel local de către Departamentul de Geofizică, Universitatea din Zagreb, Facultatea de Ştiinţe.