Social
Închisoare de până la șapte ani pentru uciderea sau schingiuirea animalelor
O noul lege care a intrat în vigoare joi, 19 mai, prevede sancțiuni aspre pentru cei care provoacă suferințe animalelor. Anumite astfel de fapte se pedepsesc cu ani grei de închisoare.
Potrivit noului text de lege, se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor. Aceeași pedeapsă este și pentru despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă, în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare.
Noua lege prevede închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă în cazul folosirii de animale vii pentru dresaj sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă. De asemenea, se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare.
Aceleași pedepse sunt și în cazul folosirii armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decât pentru imobilizarea acestora și în cazul practicării tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive și rănirea cu intenţie a animalelor.
”Totodată, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, schingiuirea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale și zoofilia. Elementul de noutate adus de Legea 138/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004 este zoofilia, care a fost reglementată în dreptul național, reprezintă infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani. Majorarea limitelor speciale este necesară, întrucât acesta creează premisele responsabilizării cetăţenilor, prin încadrarea faptei într-o categorie superioară a pericolului social”, a transmis IPJ Gorj.
În cazul condamnării pentru una dintre infracțiunile prevăzute de textul de lege, instanța poate dispune, ca pedeapsă complementară, interdicția de a deține animale, pentru o perioadă de la un an la 5 ani.
Dacă în vechea formă a actului normativ, limitele speciale ale amenzii contravenționale erau cuprinse între 1.000 de lei și 3.000 de lei, de acum înainte, polițiștii pot aplica amenzi contravenționale cuprinse între 3.000 de lei și 12.000 de lei. Amenzile vor fi date pentru fapte precum nerespectarea obligației deținătorilor de a asigura un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, folosirea de animale pentru expoziţii, spectacole, publicitate, realizare de filme dacă aceste activităţi le provoacă suferinţe fizice şi psihice, afecţiuni sau răniri, abandonarea sau alungarea unui animal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului.