Actualitate

Închiderea definitivă a capacităților pe cărbune, votată peste o săptămână! Document Transelectrica

Acționarii Transelectrică vor pune pune cruce carierelor și termocentralelor Complexului Energetic Oltenia, prin vot, la jumătatea acestei luni. Documentul a ajuns în presa centrală și se numește ”Planul de Dezvoltare a Rețelei Electrice de Transport 2024-2033. Acționarii nu fac asta pentru că așa au decis ei, ci pentru că administrația CE Oltenia, adică actualul directorat, ca și șefii altor companii, au transmis INTENȚIA clară de a închide cărbunele definitive, iar în baza datelor comunicate de ”dumnezeii” companiei de stat din Gorj vor sta la baza deciziei Transelectrica.

Un document Transelectrica arată că sectorul energetic al României nu va mai folosi cărbune în 2026. Planul de Dezvoltare a RET (Rețea Electrică de Transport) pentru 2024 – 2033 va fi supus votului acționarilor Transelectrica la jumătatea lui august, arată Economedia.ro. Acţionarii Transelectrica au fost convocaţi pe 27 iulie să aprobe Planul de Dezvoltare a RET perioada 2024 – 2033, arată un anunț publicat la Bursa de Valori București. 

Ședința este programată pe data de 12 august, adică peste o săptămână. “În privința centralelor convenționale, datele colectate de la principalii producători de energie electrică și termică în cogenerare au pus la dispoziția Transelectrica intențiile acestora de retragere definitivă din exploatare sau de retehnologizare a unor grupuri existente, ca urmare a depășirii duratei de viață normate și/sau a neconformării la cerințele de mediu ale Uniunii Europene (Directiva 2010/75/UE), asociate, în unele cazuri, cu înlocuirea acestora cu grupuri noi, mai performante, în principal pe gaze. În total, pe măsura depășirii duratei de viață și de către alte grupuri, în Scenariul de Referință analizat, producătorii intenționează să retragă definitiv din exploatare capacități termo ce însumează peste 2,8 GW în perioada 2024–2033, din care 2,3 GW pe cărbune (lignit și huilă) și 0,5 GW pe hidrocarburi.

Această reducere de capacitate va fi compensată prin instalarea de grupuri noi pe gaze naturale, totalizând peste 4,5 GW net, ce includ proiectele cu ciclu combinat CCGT de la Ișalnița și Turceni, prevăzute pentru PIF în 2026, potrivit Planului de restructurare – decarbonare al CE Oltenia, dar și de la Craiova, Iernut (Romgaz), Deva, București (ELCEN) ș.a.”.

Astfel, Transelectrica nu vede centralele pe cărbune ca având vreo pondere în sistemul de transport al României în 2026 și după. Termenul oficial de eliminare treptată este 2032, scrie publicația Balkan Green Energy News.

Proiectul companiei din România arată că energia pe cărbune va fi dispărută deja în 2026. 

Transelectrica este operatorul de transport şi de sistem pe piaţa de energie electrică din Romania. Compania este deţinută de statul român, prin Secretariatul General al Guvernului – 58,6% din acţiuni, restul fiind tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti. În acest an, acțiunile Transelectrica s-au apreciat cu 51,99%.

Vizualizări: 4,270

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: