Actualitate
Încă un tren aproape pierdut de CE Oltenia
Este finalul lunii martie 2021 și deja nimeni nu mai îndrăznește să avanseze termene privind aprobarea planului de restructurare a CE Oltenia. Planul inițial era gândit pe perioada 2021 - 2025, ani în care Complexul Energetic Oltenia să realizeze două grupuri pe gaze și mai multe parcuri fotovoltaice. Așa cum se vede, primul an este ca și pierdut.
Complexul Energetic Oltenia spera să își finanțeze o parte din investiții din Fondul pentru Modernizare, un mecanism gândit să finanțeze investiții pentru modernizarea sectorului energetic zece țări mai amărâte. Banii ar proveni din certificatele de carbon, o sumă infimă, de 2% din cantitatea totală de certificate de carbon scoase la licitație, dar tot s-ar strânge 6-7 miliarde de lei până în 2030.
Anul trecut, în toamnă, Ministerul Energiei le-a cerut atunci jucătorilor din piața de energie să depună proiecte și a primit în jur de 700. A depus și CE Oltenia pentru grupurile pe gaze și parcurile fotovoltaice, pentru care a cerut cam 711 milioane de euro. Dar, proiectele CE Oltenia sunt doar câteva în totalul de șapte sute.
Este inutil să vă spunem ce bani se mișcă în energie și cum sunt unse mecanismele statului de greii din domeniu. Chiar dacă pornim de la premisa că proiectele nu se dau pe bază de șpagă, reținem că România trebuie să transmită către Banca Europeană de Investiții lista cu proiectele pe care vrea să le finanțeze. Reprezentanții băncii le vor evalua și le vor trimite la Comisie spre finanțare sau către Comitetul de investiții pentru analiză și aprobare sau respingere. Prima reuniune a Comitetului va avea loc cel târziu pe 15 iulie 2021. Un tren pe care CE Oltenia îl va pierde, pentru că este puțin probabil să fie aprobat planul de restructurare până atunci.
Următoarea reuniune a Comitetului va avea loc în jurul datei de 15 decembrie 2021, ceea ce înseamnă că primii bani vor putea fi accesați abia în 2022. Nu știm dacă va mai fi CE Oltenia până atunci sau nu, pentru că deja înțelegem că toți greii din energie au interesul să dispară, ca să acceseze banii din Fondul de Modernizare, din PNRR și ce alte mecanisme or mai exista.