Actualitate
Importuri record de electricitate. Explicația lui Burduja!
România se confruntă cu riscul unor pene de curent „pe scară largă”, avertizează Ministerul Energiei, din cauza dependenței crescute de importurile de energie. Potrivit unei note de fundamentare a unei hotărâri de Guvern, experții ministerului subliniază că există un risc real de suprasolicitare a sistemului energetic național, ceea ce poate duce la defecțiuni tehnice, căderi de tensiune sau întreruperi majore în alimentarea cu energie electrică. Importul de energiei electrică a crescut cu 60% în acest an faţă de anul trecut.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat că soluția pe termen lung este investiția în noi capacități de producție internă, pentru a reduce dependența de importuri și a asigura securitatea energetică a țării.
Potrivit datelor furnizate de Transelectrica, România se confruntă cu dificultăți în a-și acoperi consumul de energie în perioadele fără soare sau vânt, când sursele regenerabile (solară și eoliană) nu sunt disponibile.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat această situație la Digi24: „Noi trebuie să ne acoperim consumul național din ceea ce producem, plus, eventual ceea ce importăm. Este adevărat că, atunci când bate vântul, când strălucește soarele, lucrurile acestea ne ajută. În același timp, apelăm și la importuri, mizând pe o abordare prudențială a rezervei de apă din lacurile de acumulare, respectiv a rezervei de cărbune. Noi am putea în mod teoretic acum să nu importăm nimic, dar ar însemna să creștem producția hidro utilizând această rezervă din lacurile de acumulare, respectiv producția pe cărbune”, a transmis Sebastian Burduja. Ministrul Energiei a mai explicat că nu ar fi o soluție valabilă pe termen lung, deoarece „problema structurală și fundamentală este că România nu a investit timp de zeci de ani în noi capacități de producție”.