Actualitate
Importăm energie multă și scumpă în timp ce cărbunele e tras pe dreapta

Sindicaliștii din Complexul Energetic Oltenia trag un nou semnal de alarmă. România importă multă energie și la prețuri mari în timp ce cărbunele e tras pe dreapta deși ar putea produce energie mai ieftină. Liderul Federației Naționale Mine Energie atrage atenția că plafonarea facturilor la energie electrică nu e decât o păcăleală pentru români. „Ne dau cu o mână, dar ne iau cu zece mâini datorită acestui fapt”, e de părere Dumitru Pîrvulescu.
FNME și Univers au făcut o nouă adresă comună și au înaintat-o Guvernului să se ia măsuri. CEO e tras pe linie moartă, dar România importă masiv curent ca să facă față consumului,
„Nu e mai ieftin pentru că, din păcate, am ajuns în vârful de consum să importăm foarte mult și la prețuri foarte mari, prețuri mult mai mari, cu certificate cu tot al Complexului Oltenia. Politicul ar trebui să se uite cu atenție la chestiunile astea pentru că, până la urmă, indiferent că e plafonat la populație prețul, românii plătesc prin restul produselor, serviciilor, lucrărilor la acest preț mare de energie. Ne dau cu o mână, dar ne iau cu zece mâini datorită acestui fapt”, a declarat Dumitru Pîrvulescu, președintele FNME.
CEO produce energie ieftină, subliniază sindicalistul. Cum problemele cu fronturile de lucru au fost rezolvate, Pîrvulescu e de părere că ar trebui păstrat personalul actual în Complexul Oltenia ca să poată fi păstrate grupurile energetice pe cărbune în funcțiune. „În mare, fronturile de lucru sunt rezolvate prin hotărârile de Guvern care s-au dat. Trebuie păstrat personalul pentru că asta e situația de producere a energiei electrice pe cărbune. Trebuie un număr minim de personal. Costă mult mai puțin statul român decât tărășenia asta cu importuri masive și cu prețuri foarte mari în orele de vârf”, a mai spus Dumitru Pîrvulescu.
“Populația ar trebui să se revolte un piculeț. Chiar dacă aparent au o plafonare, populația plătește diferența de preț în prețurile foarte mari care sunt la diverse servicii pe care dânșii le achiziționează”, a mai punctat Pîrvulescu la Radio Infinit.
Vârful de import a fost atins, săptămâna trecută. România a importat peste 30% din necesarul de energie electrica al țării, atingând 2915 MW. La acel moment, Sistemul Energetic Național înregistra un consum de 8115 MW și o producție internă de doar 5200 MW, în condițiile în care Complexul Energetic Oltenia poate avea o disponibilitate de producție de peste 1900 MW.
Vizualizări: 1,154