Actualitate
Import masiv de energie după defecțiunea de la Cernavodă
România importa aproximativ 1.500 de MW de energie luni dimineaţa, după ce, sâmbătă, Unitatea 2 de la Cernavodă a fost deconectată de la reţea în urma unei defecţiuni la partea clasică.
Astfel, la ora 10:40, consumul naţional de energie era de 7.807 MW, producţia - 6.373 MW, diferenţa de 1.434 MW reprezentând importuri.
Hidroelectrica reușea să acopere 35% din producția internă, iar energia pe cărbune era pe locul al doilea, cu o cotă de peste 23%.
Astfel de opriri neplanificate de capacități arată cât de vulnerabil este sistemul energetic, care în momentele dificile nu are alternativă la termocentralele pe cărbune. Din păcate, nici CE Oltenia nu are suficient cărbune, astfel încât să profite de astfel de momente în care prețul energiei pe cărbune este foarte mare.
Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU) a avut o medie de 378 lei pe MWh în luna iunie 2021, cu 158% mai mult faţă de preţul înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, respectiv 146 lei pe MWh, potrivit raportului lunar postat pe site-ul operatorului bursier.
Peste jumătate din consumul net de energie al ţării a fost tranzacţionat pe PZU în luna iunie.