antiVirale

"Hoarcele", un obicei străvechi, pe care îl regăsim numai în Gorj

Un obicei străvechi, venit din negura timpurilor, are loc an de an în zona de nord-vest a Gorjului. Mai exact în comuna Pades, unde ajunul Crăciunului este asociat cu apariția "Hoarcelor" sau "Măștilor umblătoare". 

"Hoarcele" sunt deghizate în moși și babe, ele stârnesc amuzament, dar și teamă și, potrivit sătenilor, reprezintă anul cel vechi și au rolul de a alunga duhurile rele.

În satul Orzesti "mascarea" se efectuează intr-o peșteră, iar cortegiul este însoțit de tarafuri locale, vin fiert, pițărai și o mulțime de oameni care așteaptă cu nerăbdare aceast vechi obicei popular. La intersecția din centru se întâlnesc și cu măștile din satul Călugareni și împreună continua sărbătoarea. 

Localnicii spun că an de an numărul participanților a crescut, iar anul acesta sunt așteptați peste 3.000 de oameni. Ilie Anghel este unul din tinerii aflați sub mască, el ne spune că sosesc în Padeș oameni din toate zonele țării, atrași de aceste măști și de evenimentul specific. Are o contribuție și gastronomia locală, extrem de apreciată de turiști.

Gorjul are, încă, zone în care se păstrează obiceiuri străvechi, hai sa prezentam cu mândrie aceste frumoase obiceiuri tradiționale!

 

Vizualizări: 942

Alte articole din antiVirale:

Citește și: