Politică

Guvernul umblă la fondul de rezervă. Instituții publice rămase fără bani

Mai multe instituții au rămas fără bani, la jumătatea acestui an. Guvernul se vede nevoit să ia din fondul de rezervă pentru plata salariilor celor care lucrează în instituțiile statului.

Doar Avocatul Poporului, de exemplu, a cerut 600.000 de lei pentru plata salariilor şi alţi 900.000 pentru cheltuielile curente. La Ministerul Transporturilor s-a făcut o alocare de 230.000.000 lei pentru biletele de tren ale pensionarilor și ale studenților. Fără acești bani, categoriile care ar fi beneficiat de facilități la transport nu ar fi putut să primească aceste servicii. 

De asemenea, au avut nevoie cei de la transporturi și de aproximativ 590 de milioane de lei pentru subvențiile în domeniul transportului feroviar. Aici exista riscul ca transportul feroviar să nu funcționeze ca atare și statul să nu poată să ofere acest serviciu dacă banii nu erau redirecționați. Tot din fondul de rezervă au venit și acești bani. 

Statul nu a mai decontat ajutoarele pentru refugiații ucraineni de aproape șase luni. Prin urmare, în ultima ședință de guvern s-au alocat aproximativ 60 de milioane de lei pentru ajutoarele cuvenite ucrainenilor și, de asemenea, banii au fost luați din fondul de rezervă.

Acest fond de rezervă, potrivit legii, poate fi folosit pentru cheltuieli neprevăzute, cheltuieli de urgență. Deficitul bugetar este cauzat și de faptul că statul se împrumută pentru a plăti pensii şi salarii, iar acest fond de rezervă este un instrument cu care guvernul ține sub control cheltuielile bugetare.

 

Vizualizări: 639

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: