Actualitate

Guvernul renunță la REVISAL. Ce pune în loc!

Un nou sistem online pentru evidența salariaților va fi implementat în România. REGES-ONLINE va înlocui complet aplicația cunoscută de angajați și angajatori sub numele REVISAL, depășită în raport cu volumul de informații despre relațiile de muncă, complexitatea acestora și evoluția tehnologiei.

Menționăm câteva date care pun în evidență necesitatea  noului sistem, finanțat prin PNRR.
În REVISAL erau înregistrate ieri, 26 martie 2025, peste 6,7 milioane de contracte individuale de muncă, mai mult de 5,7 milioane de salariați și peste 750.000 de angajatori.

Prin implementarea REGES-ONLINE, România face un pas decisiv către modernizarea administrației muncii, consolidând transparența, eficiența și protecția datelor angajaților.
Noul sistem REGES-ONLINE va permite simplificarea procedurilor pentru angajatori și salariați, acces facil la date pentru angajați, debirocratizarea și digitalizarea, precum și folosirea eficientă a resurselor, cu respectarea legislației.

Pentru a facilita adaptarea la noul sistem, angajatorii au la dispoziție un termen de 6 luni pentru a face tranziția de la Revisal la REGES-ONLINE. În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, va fi emis un ordin al ministrului Muncii care va reglementa procedura de acces în vederea completării, transmiterii și interogării datelor în/din registru.

Principalele modificări prevăzute prin actul normativ vizează:
•  Digitalizarea completă a procesului de gestionare a datelor privind raporturile de muncă. Sistemul informatic va fi centralizat și accesibil online, astfel încât angajatorii să nu mai instaleze aplicații locale. Toate operațiunile vor fi realizate printr-un portal web securizat, cu acces extins pentru Inspecția Muncii, angajatori, salariați și autoritățile competente, asigurându-se interoperabilitatea sistemului cu alte baze de date naționale;

•  Sporirea securității datelor gestionate în registru prin infrastructură modernă și tehnologii de protecție cibernetică;

•  Reglementarea obligațiilor pentru angajatori de a transmite datele despre noii salariați cel târziu în ziua anterioară începerii activității. Totodată, este reglementată obligația de a transmite suspendările contractelor individuale de muncă, inclusiv cele cauzate de concedii medicale, absențe nemotivate, cazuri de forță majoră;

• Creșterea transparenței și eliminarea dificultăților birocratice pentru dovedirea vechimii în muncă, oferind salariaților și/sau foștilor salariați acces online la datele proprii din registru, inclusiv posibilitatea de descărcare a unui extras din registru;

•  Creșterea disciplinei în transmiterea datelor și reducerea abuzurilor legate de înregistrările retroactive, prin introducerea unor termene stricte pentru raportarea datelor;

• Creșterea gradului de conformitate al angajatorilor și reducerea abuzurilor legate de întârzierea raportărilor, prin implementarea unor sancțiuni severe pentru întârzierile în transmitere și erorile din registru.

Un alt avantaj al implementării noului registru este îmbunătățirea timpului de actualizare a modificărilor sistemului, toți utilizatorii având acces rapid și într-un mod unitar de ultima versiune a aplicației. Totodată, inspectorii de muncă și autoritățile competente vor avea acces imediat, în timp real, la datele introduse de angajatori.

Un alt beneficiu va fi posibilitatea de verificare electronică rapidă a înregistrărilor din bazele de date ale instituțiilor partenere. În acest sens, noul registru va permite integrarea datelor din bazele de date ale instituțiilor partenere într-un sistem centralizat la nivelul MMFTSS, facilitând verificarea rapidă a înregistrărilor.

Vizualizări: 359

Alte articole din Actualitate:

Citește și: