Diaspora
Guvernul Germaniei susține financiar deschiderea de cariere miniere și termocentrale
Germania ia în considerare să intervină pe piețele sale de energie pentru a readuce în funcțiune centralele pe cărbune și pentru a conserva gazele naturale, în timp ce se grăbește să limiteze perturbările ulterioare de la Rusia, principalul furnizor.
Parlamentul intenționează să voteze joi un regulament care să ofere compensații operatorilor centralelor pe cărbune dacă situația aprovizionării se deteriorează. Măsura face parte dintr-o serie de eforturi guvernamentale de a consolida securitatea energetică a Germaniei, pe măsură ce tensiunile regionale cresc pe fondul războiului Rusiei din Ucraina.
„Ceea ce facem aici este să conducem Germania înapoi într-un viitor de politică energetică”, a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck, în timpul unei audieri parlamentare, numind măsura o „sabie ascuțită”.
În toată Europa, guvernele se grăbesc să-și sporească stocurile de energie înainte de lunile de iarnă, când cererea de energie și încălzire atinge de obicei vârfuri.
Rusia a tăiat deja aprovizionarea cu gaze către o mână de țări și a redus fluxurile pe conducta Nord Stream, cea mai mare legătură de gaze către continent.
Conducta va fi oprită luni pentru întreținere programată, iar autoritățile germane sunt îngrijorate că Moscova ar putea folosi oportunitatea pentru a opri definitiv transporturile.
Noua măsură - care face parte dintr-un pachet-cadru energetic mai mare - va permite Germaniei să redeschidă capacitatea de 6,9 gigawați de cărbune, 1,9 gigawați de lignit și 1,6 gigawați de petrol pentru a-și spori securitatea energetică.
Acest lucru ar permite țării să reducă cantitatea de gaz folosită pentru energie electrică cu 52% în următoarele 12 luni, potrivit estimărilor BloombergNEF. Înlocuirea centralelor electrice va fi permisă până în martie 2024.
Repornirea centralelor latente pe cărbune ar putea fi un avantaj pentru gigantul energetic german RWE AG, deoarece instalațiile erau menite să fie închise, a adăugat ea. „Este o situație câștigătoare pentru toate părțile – guvernul poate reduce dependența de gaze, în timp ce RWE beneficiază de marje mai mari de la fabricile reînviate”, a mai spus sursa citată.
Ce face România în aceste zile? Pe 1 iulie și-a închis cea mai mare carieră de cărbune, cea de la Roșia. La finalul anului va închide două grupuri energetice, la Rovinari și Turceni, care mai au capacitate de a produce câțiva ani. Iar anul viitor va mai închide carierele de cărbune Husnicioara și Lupoaia... România, trezește-te!