Actualitate

Grupurile pe gaze încă întârzie. Sindicalist: “E dureros ce se întâmplă!”

Termenele de închidere le respectă, dar investițiile ba! Doar pentru un parc fotovoltaic vor fi demarate lucrările, la Ișalnița. Dar tot aici, licitația pentru grupul pe gaze a fost anulată. Salariații rămași aici spun că nu se mai declară surprinși de nimic și se tem că vor mai trece câteva luni până când va fi reluată licitația pentru grupul pe gaze.

 

Un grup pe gaze trebuie făcut și la Turceni. Și aici sunt multe necunoscute. Sindicalistul Nicușor Văduva de la Termocentrala Ișalnița spune că nu are prea multe detalii despre investițiile de acolo, dar e convins că va mai dura până când va fi reluată licitația pentru realizarea grupului pe gaz. “Ce am văzut și noi din presă. Mai mult nu știm. Pe mine nu mă surprinde acest lucru. Eu am spus că nu cred în punerea în funcțiune a acestui grup așa cum și-au asumat ei termenele pentru că de-abia acum s-au deblocat lucrurile să înceapă construcția unui parc fotovoltaic   care trebuia pus în funcție de la începutul anului”.

 

De închis capacități pe cărbune, se închid. De pus în loc, pauză. „E dureros ce se întâmplă pentru că ne apropiem de 2026 când toate grupurile o să intre în rezervă. Grupurile care intră acum sunt subfinanțate. Ei tot trag de ele, dar nu știu cât vor mai putea să tragă de ele în ritmul ăsta de a nu investi, de a nu aduce personal suficient pentru o funcționare cât de cât normală”, a mai spus Nicușor Văduva la Radio Infinit.

 

În urmă cu câteva zile, a fost atribuit contractul pentru centrala electrică fotovoltaică de la Ișalnița. Parcul va fi realizat în locul unui fost depozit de zgură și cenușă. Parcul este construit de Complexul Oltenia și OMV. Contractul a fost atribuit asocierii de firme românești Actual Connect S.R.L., Global Technical Systems S.A. Bit Invest S.R.L. și Alpin Sun S.R.L., în urma unui proces de selecție pe criterii competitive. Asocierea de firme cumulează o experiență de peste 700 MW instalați în sisteme fotovoltaice în țări precum Belgia, Olanda, Germania, Austria, Ungaria și România.

 

În ceea ce privește grupul pe gaz, lucrurile sunt încă sub semnul întrebării. “Această procedură a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere a ofertelor nici unul din ofertanții inscrisi nu a criptat oferta financiară sau nu a raspuns la toți factorii de evaluare electronici, după caz”, scrie în sistemul de licitațiii publice ca explicație la anularea licitației pentru grupul pe gaze de la Ișalnița.

 

 

 

 

 

În planul de investiții, CEO a notat că va face două centrale pe gaze: una la Turceni, de 475 MW și alta la Ișalnița, de 850 MW.  Cel de la Turceni urmează să fie construită împreună cu grupul românesc Tinmar, dar și aici sunt probleme. 

 

CE Oltenia ar vrea să iasă din acordul cu Tinmar pentru constucția noilor capacități în fotovoltaic și pe gaze.  “Caietele de sarcini trebuie finalizate în luna noiembrie. Dacă nu se ajunge nici acum la un acord, vom lua cele mai drastice măsuri până la rezilierea acestor acorduri. Nu putem să mai stăm. Eu sunt de cea mai bună credință.Am avut foarte multe întâlniri, și eu și colegii mei, nu mai așteptăm aceste trageri de timp pentru că ele pun în pericol toată construcția pe care am gândut-o pentru CEO. Am fost chiar mai mult decât înțelegători. Totuși, a trecut un an și ceva de la semnarea contractelor. Ajunge!”, a spus Burduja la inaugurarea grupului 5 de la Rovinari.

Vizualizări: 958

Alte articole din Actualitate:

Citește și: