Actualitate

Grupul 5, de la Rovinari, gata după zece ani de reparații: E aproape o minune!

Grupul 5 de la Termocentrala Rovinari e gata după aproape zece ani de reparații. Acesta a fost închis în anul 2014, pe mandatul lui Laurențiu Ciurel. Întâmplarea face ca tot el să fie cel care îl repornește. Grupul 5 va fi cel mai modern grup energetic din România, dar nu va avea soartă prea lungă. În planul de restructurare, e scris că acesta trebuie să se închidă în 2025. Adică, după doar un an de funcționare. Salariații speră ca acest plan să fie amânat pentru ca grupul să rămână funcțional și din 2025 încolo. 

 

 

Laurențiu Ciurel, directorul Termocentralei Rovinari, a declarat că probele la grupul 5 vor începe în prima parte a lunii septembrie, apoi acesta va fi pus în funcțiune. E aproape o minune că se întâmplă asta, subliniază și Ciurel.

“Noi am avansat termenul acesta. E posibil. S-au semnat toate contractele de care aveam nevoie. Unele au fost analizate mai profund, dar s-au semnat. Eu nu prea mai văd ce ne-ar putea încurca. În prima parte a lunii septembrie, facem probe și încercăm în a doua jumătate a lunii septembrie, 15-25 septembrie să pornim. E aproape o minune că se mai întâmplă asta. Blocul ăsta e oprit de mine în 2014 și băgat în reparații. Deci se lucrează pe contractele făcute în 2014 – 2015. A fost sistat în perioada lui Boza și a lui Virgil Popescu, apoi s-a dat drumul. După 10 ani reușim să ajungem cu el într-o fază finală. E fezabil”, a spus Laurențiu Ciurel.

Paradoxul este că după ce a stat aproape zece ani în reparații și după ce au fost investite sume colosale în retehnologizare, grupul 5 nu va avea o viață prea lungă. Asta dacă e să analizăm ce scrie în planul de restructurare a mineritului. Grupul 5 ar trebui să mai funcționeze doar până la finalul lui 2025 dacă nu se va interveni la Comisia Europeană ca planul să fie amânat.

„După cum arată lucrurile acum, acesta e planul. Deocamdată altul nu avem”, a mai punctat Ciurel la Radio Infinit.

 

Vizualizări: 4,775

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: