Social
Gripa aviară, confirmată la lebedele de pe Jiu
A fost diagnosticat un focar de gripă aviară la lebede găsite moarte în proximitatea localităţii Târgu-Jiu, pe barajul de acumulare din zona Vădeni, aparţinând Fondului Cinegetic nr. 19 Turcineşti.
Astfel, au fost ridicate cadavrele a două lebede de iarnă (Cygnus Cygnus), care au fost aduse la Laboratorul Sanitar-Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj şi diagnosticate pozitiv prin testul rapid.
Acestea au fost expediate către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti în vederea efectuării analizelor de laborator în cadrul Laboratorului Naţional de Referinţă.
În data de 12.02.2024, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat prezenţa virusului gripei aviare.
Imediat a fost activată Unitatea Operaţională Locală din cadrul Direcţiei Sanitare-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (D.S.V.S.A.) Gorj, fiind întocmit planul de măsuri pentru zona infectată.
Pentru implementarea planului de măsuri a fost informată Instituţia Prefectului în vederea convocării Centrul Local de Combatere a Bolilor (C.L.C.B.) Gorj.
D.S.V.S.A. Gorj a stabilit o zonă de restricţii pe o rază de maxim 10 km, care cuprinde următoarele fonduri cinegetice : FV 9 - Bumbeşti-Jiu, FV 18 - Leleşti, FV 19 - Turcineşti, FV 20 Curtişoara, FV 21 Dăneşti, FV 20 Ceauru şi următoarele localităţi: Leleşti, Stăneşti, Turcineşti, Curtişoara, Bălăneşti, Dăneşti, Drăguţeşti, Băleşti, Arcani.
Păsările din zonele supuse restricţiilor sunt monitorizate permanent.
Până la această oră nu au mai fost semnalate suspiciuni de boală la păsări sălbatice şi/sau domestice.
În conformitate cu prevederile Regulamentului delegat UE nr. 687/2020 se stabilesc următoarele măsuri preventive:
- Circulaţia păsărilor domestice sau a altor păsări captive din exploataţiile non-profesionale în care sunt ţinute este interzisă;
- Circulaţia păsărilor domestice din cadrul exploataţiilor comerciale de păsări se realizează în condiţiile în care în aceste exploataţii sunt respectate condiţiile de insecuritate;
- Se interzice organizarea de târguri, pieţe, expoziţii şi orice activităţi de colectare şi dispersare a păsărilor domestice sau a altor păsări captive;
- Transportul şi/sau răspândirea de excremente neprocesate în exteriorul exploataţiilor non-profesionale în care sunt crescute păsări sunt interzise, până la ridicarea măsurilor sanitare-veterinare, în cazul exploataţiilor comerciale de păsări această activitate realizându-se strict cu respectarea prevederilor Regulamentul (CE) nr. 1069/2009;
- Este interzisă vânarea păsărilor sălbatice sau capturarea lor din sălbăticie, doar dacă nu a fost autorizată de autoritatea veterinară pentru scopuri specifice;
- Este interzisă eliberarea păsărilor de vânat din captivitate în sălbăticie;
- Hrănirea păsărilor sălbatice este restricţionată, această activitate intrând în sarcina gestionarilor fondurilor cinegetice din zona infectată.
D.S.V.S.A. Gorj solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă şi al cetăţenilor pentru aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalităţile la păsări şi respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării.