Social
Gorjul, județul cu cei mai mulți asistenți comunitari
Primarii din Gorj au profitat primii de posibilitatea legală de a angaja asistenți comunitari. S-a ajuns în situația în care numărul de asistenți comunitari la mia de locuitori este de patru ori mai mare decât media pe țară.
“Personalului angajat în asistența medicală comunitară (AMC) este de 1694 de asistenți comunitari și 456 de mediatori sanitari (2019), aceasta însemnând 0,87 asistenți medicali comunitari la 1000 de locuitori. Distribuția acestora în plan teritorial este însă foarte neuniformă, variind de la 0,2 în județul Brașov, până la 4,19 la 1000 de locuitori în județul Gorj”, se arată într-o analiză care a stat la baza Planului Național de Redresare și Reziliență.
S-a constatat și că asistenții comunitari nu sunt suficient de bine pregătiți pentru problemele pe care trebuie să le gestioneze.
Din 2002, Ministerul Sănătății și-a propus înființarea și dezvoltarea acestui tip de servicii medicale pentru a suplini lipsa serviciilor medicale și accesul pacienților la aceste servicii în zonele și regiunile care au cel mai mult nevoie de acestea respectiv, zonele rurale, izolate sau în care nu exista un dispensar sau o policlinică.
Serviciile de asistență medicală comunitară se adresează în principal categoriilor de persoane vulnerabile precum celor cu nivel economic sub pragul sărăciei.