Anchetă

Gorjenii sunt revoltați: E dezastruos ce vor să facă!

Val mare de revoltă în județul Gorj după vestea că se urmărește ca aproape jumătate din fondul forestier al județului Gorj să fie inclus Planul Național de Redresare și Reziliență, în zonă de protecție strictă. Va fi dezastruos!, exclamă primarul din Padeș, Mihăiță Troacă.

 

„S-a răsturnat carul cu proști la mine?”, a continuat primarul din Padeș.

 

“Este dezastruos din punct de vedere economic și din punctul de vedere al țăranului. Eu reprezint cetățenii comunei Padeș. Fac apel la autoritățile statului să înțeleagă că omul de rând, țăranul nostru care crește o oaie sau o vacă vrea libertate și liniște. Ce se vrea să se facă, să facă un fel de sit arheologic. Ne bagă toate conacele, pădurea privată a cetățenilor, le bagă pe toate într-un sit. Nu se poate! Am rămas stupefiați. I-am rugat să vină la Padeș cei din Ministerul Mediului. UE spune că băgăm 30% din Europa. Noi am găsit pădurile virgine ale Europei, 70%, la Izvoarele Cernei. La mine, la Padeș, s-a răsturnat carul cu proști, nu?”, a declarat primarul la Radio Infinit.

 

Edilul a mai adăugat că sute de oameni au mers supărați la primărie. “Au venit vreo 300 de oameni la primărie să întrebe ce se întâmplă, că vrea statul să le ia tot. Oamenii sunt foarte îngrijorați.Avem precedentul la Izvoarele Cernei. Avem foarte mulți oameni care au cel puțin 20 de conace și nu au voie să intervină. Nu au voie să schimbe nici acoperișul ori să pășuneze. În ce vor să facă ei acum, nu se poate trece cu piciorul, nu ai voie să culegi o alună, afine, absolut nimic”, a mai transmis primarul.

 

Pe 13 decembrie, vor ajunge în Gorj, mai exact la Runcu, reprezentanți din Ministerul Mediului. Va fi dezbătută din nou această problemă. Oamenii și autoritățile locale nu sunt de acord cu o astfel de măsură care le-ar interzice accesul în propriile păduri, la propriile conace.

 

O astfel de întâlnire a fost organizată și în capitală. A participat la discuții și Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean.

 

„În cadrul întâlnirii, am susținut următoarele propuneri: Locuitorii trebuie să aibă dreptul de a utiliza propriile păduri pentru încălzire și trai zilnic. Investitorii din turism și alte domenii economice trebuie sprijiniți să își continue activitatea. Autoritățile locale și județene trebuie să poată derula proiecte esențiale pentru comunități. Având în vedere că ariile protejate se suprapun peste localități, stațiuni turistice, orașe și obiective de interes național, implementarea acestui plan, în forma sa actuală, ar bloca dezvoltarea județului Gorj. Următoarea rundă de consultări va avea loc pe 13 decembrie, în localitatea Runcu, alături de oameni de afaceri, primari, reprezentanți ai autorităților publice afectați de această măsură, precum și de oficiali ai ministerelor implicate, ale căror investiții în zonă ar fi afectate. Împreună, vom căuta soluții echilibrate, care să asigure protecția mediului, dar și dezvoltarea durabilă a județului Gorj. Gorjul are nevoie de sprijin, nu de blocaje! Vă asigur că voi continua să lupt pentru drepturile cetățenilor și pentru dezvoltarea comunităților noastre”, a conchis Cosmin Popescu.

Vizualizări: 2,450

Alte articole din Anchetă:

Citește și: