Social
Gorjenii își închid fermele una câte una. Mii de animale la vânzare!
Târgurile de animale sunt închise de ani buni, bolile bântuie, nutrețul e scump, forță de muncă nu găsesc și de multe ori nu își pot vinde produsele. În plus, oamenii care se ocupă în Gorj de creșterea animalelor au îmbătrânit. Toate astea fac ca micile ferme să se închidă una după alta, iar în curând o să mâncăm doar plastice cu gust de carne și miros de care vrem.
Să luăm drept exemplu comuna gorjeană Țânțăreni, acolo unde fiecare familie avea acum câțiva ani animale în curte. Numărul s-a redus la jumătate, dar și cei rămași în activitate vor să renunțe.
Un singur porc bolnav de pestă a făcut autoritățile să carantineze zona. Nimeni nu mai are voie să vândă niciun animal. Nici în târgul de animale, cu o tradiție de o sută de ani, care stă acum închis, nici la export. Sătenii de aici care creșteau un număr mai mare de animale aveau contracte de export cu Grecia și alte țări. Vorbim de vaci, de mieii de Paște, dar nimic nu mai poate fi vândut acum din cauza unui singur porc bolnav, din cine știe de gospodărie izolată.
Și sunt 70 de astfel de focare de pestă porcină declarate în Gorj, ceea ce înseamnă că aproape tot județul este afectat.
Nu este de mirare că pe site-urile de vânzări apar tot mai multe anunțuri ale celor care vor să își lichidere afacerile. Un fermier din Novaci vinde două mii de oi, două mii de capre și 250 de vaci. Spune că i se rupe sufletul, pentru că rupe o tradiție a familiei, dar pur și simplu nu mai face față, iar oameni nu găsește.
Și un bărbat din Cojani vinde 118 bovine. Rar, când găsește angajați, aceștia au niște pretenții gen țigări și masă la restaurant peste salariu, iar munca nu îi dă pe spate.
Dacă ne uităm în gospodăriile oamenilor, cei mai mulți au renunțat deja la vaci, că sunt mai greu de crescut. Mai sunt care au porci sau câteva capre, dar numărul crescătorilor de animale scade, iar posibilitatea noastră de a cumpăra produse naturale dispare pe zi ce trece.