Anchetă

Gorj: Dosar penal după proba de Matematică de la Evaluarea Națională

Polițiștii gorjeni s-au autosesizat după ce au ajuns în presă subiectele de la Evaluare la jumătatea probei. Potrivit unor surse, subiectele ar fi fost transmise de un membru din comisia de examen de la Colegiul Național Tudor Vladimirescu din Târgu Jiu. Încă nu a fost identificată persoana care a trimis subiectele de la Matematică deși proba era încă în desfășurare. 

 

„Polițiști din cadrul Poliției Municipiului Târgu Jiu s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, la o unitate școlară, din Târgu Jiu, ar fi avut loc un incident, pe timpul desfășurării probei scrise la matematică, din cadrul Evaluării Naționale. Din primele verificări efectuate, polițiștii au constatat faptul că, în spațiul public, ar fi apărut subiectele de la matematică, iar acestea ar fi fost transmise de la un Centru de Evaluare din municipiul Târgu Jiu. În cauză, polițiștii au întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice”, a anunțat purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj. 

Inspectoratul Școlar Gorj a demarat rapid o anchetă și urmează să stabilească de unde și cum au plecat subiectele din liceu ținând cont că acestea sunt securizate și doar cei care fac parte din comisia de examen au acces la ele. 

„Este un incident regretabil. La jumătatea probei, într-un centru de examen din județul Gorj, cineva a transmis către presă, publicații online acele subiecte în ciuda faptului că se știa că subiectele sunt secretizate. A fost un gest iresponsabil. Cu siguranță, ne vom lămuri ce s-a întâmplat. După ce subiectele au apărut în spațiul public, colegii mei din ISJ Gorj s-au deplasat în regim de urgență în centrul respectiv de examen vorbind de o tentativă de fraudare a unui examen național. Cel mai probabil, se va face și o plângere penală urmând să se verifice de organele competente ce s-a întâmplat acolo”, a declarat Ionuț Catrina. 

Potrivit legii, se poate ajunge până la desfacerea contractului de muncă.  „Vina asupra a ce s-a petrecut nu poate să aparțină decât persoanelor implicate direct în organizarea examenului. E imposibil ca o persoană din afara centrului să aibă cum să ajungă la acele subiecte care vin secretizate, cu parolă. Se vor pronunța mai departe organele de cercetare penală”, a mai adăugat Catrina.

Un incident similar a avut loc, marți, în Baia Mare. Și acolo a fost deschis un dosar penal. Concluzionând, pare că a devenit o practică, în fiecare an subiectele răsuflă spre o anumită platformă! Nimeni nu și-ar risca serviciul, plus un dosar penal, căutând senzaționalul doar de amorul artei. Există un substrat...

Vizualizări: 1,963

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: