Anchetă

Gaz mai scump cu milioane de euro pentru CE Oltenia. Foștii directori, dați în judecată!

Directorii și supraveghetorii din 2017 ai Complexului Energetic Oltenia au fost dați în judecată de actuala conducere a companiei. Motivul ar fi legat de achiziția de gaze naturale făcută în acel an de la Tinmar Gas. O procedură anulată de două ori, dar câștigată de fiecare dată de Tinmar, doar că la preț mai mare.

Era vorba atunci de un acord cadru pe 16 luni având ca obiect furnizarea de gaze naturale pentru SE Rovinari, SE Turceni, SE Craiova şi SE Işalniţa.

Achiziţia de gaze naturale a fost aprobată în şedinţa Consiliului de Supraveghere pe 1 august 2017, aceasta urmând să se facă prin Bursa Română de Mărfuri. Nouă companii de profil au fost informate, acestea fiind: Romgaz SA, CEZ România SA, EON România SA, Engie România SA, OMV Petromgas SA, Delgaz-Grid SA, Arelco Power SA, Conef Gaz SA şi Enel SA.

La procedura de achiziţie din 17 august au depus oferte doar Tinmar Gas pentru cele patru loturi şi Engie România pentru trei loturi, dar la preţuri mult mai mari decât cele estimate. 

Conducerea de atunci a CE Oltenia a anulat procedura, nedorind să accepte prețuri atât de mari. Procedura a fost reluată în 24 august. Au fost invitate şi mai multe firme să participe, dar oferte pentru toate loturile a depus doar Tinmar Gas, tarifele fiind încă cu mult mai mari decât în săptămâna precedentă. Engie a depus ofertă doar pentru Işalniţa.

De această dată, preţurile nu doar că erau mai mari decât cele estimate, dar erau sensibil mai mari şi decât cele din oferta precedentă, cea anulată.

Procedura a fost din nou anulată şi reluată în 28 august, dar tarifele au rămas tot mari. 

În final, Complexul Energetic Oltenia urma să plătească pentru gazul contractat de cele patru termocentrale suma de 55,3 milioane de lei, cu 18,2 milioane de lei în plus faţă de preţul estimat.

Curtea de Conturi a imputat conducerii de atunci a CE Oltenia că nu a acceptat prețul din prima procedură, care era mai mic, deși legea o obliga să anuleze procedura, dacă prețul era peste cel estimat. Cumva, directorii ar fi riscat să fie acuzați indiferent de decizia pe care o luau.

Au fost dați în judecată pentru recuperarea prejudiciului foștii directori Daniel Antonie, Vasile Dan, Adriana Popescu, Ovidiu Bălăcescu, Sorinel Boza, dar și foștii supraveghetori Daniel Bobâlcă, Dan Codescu, Valentin Cudric, Robert Ghelasi, Florin Marin, Mirela Micu, Cătălin Nichifor. Aceștia au avut asigurare de răspundere civilă făcută pe banii CE Oltenia, dar firma de asigurare a intrat în faliment. Următorul termen de judecată în proces este pe 22 martie 2021.

DNA Craiova a început acum trei ani o cercetare în cauză, de care nu s-a mai auzit nimic.

Vizualizări: 3,085

Alte articole din Anchetă:

Citește și: