Actualitate

Fost senator: Planul de restructurare nu va fi amânat în acest an

Fostul senator de Gorj Ion Rușeț e convins că nu se va amâna planul de restructurare în acest an. Și sunt lesne de înțeles motivele. Urmează alegeri prezidențiale și parlamentare și trebuie format un nou Guvern. Abia apoi vor putea fi făcute noi demersuri pe lângă Comisia Europeană, iar viitorul ministru al Energiei să ceară amânarea închiderii mineritului. 

 

Ion Rușeț a declarat la Tele3 că nu sunt șanse ca România să aibă sorți de izbândă până la finalul acestui an. “Declarațiile sunt clare. PSD militează pentru decalarea de termene privind trecerea în rezervă de capacitate. Au fost implicări și din partea parlamentarilor de Gorj, dar și din partea reprezentanților partidului. Discutăm despre decalare. Asta înseamnă că ne încadrăm în noii termeni numai că din cauza unor motive care trebuie demonstrate că sunt întemeiate și obiective, se pot prelungi aceste termene. Am putea discuta de rezervă de capacitate nu la 1 ianuarie 2026, ci la 1 ianuarie 2028”, a afirmat Ion Rușeț.

Totul depine de noul Guvern, care se va forma abia în decembrie, și de noul ministru al Energiei. În ultimii ani, acest portofoliu a fost în mâinile liberalilor care doar s-au prefăcut că fac demersuri pentru amânarea închiderii Complexului Oltenia. În realitate, nu s-a concretizat nimic deși CEO nu ar avea ce să pună în locul cărbunelui dacă închide termocentralele. Nici grupurile pe gaze nu s-au făcut, nici parcurile fotovoltaice.

„Pentru a se prelungi e nevoie de voință politică, dar și de modificarea unor acte normative care sunt în vigoare. Ai o lege privind decarbonarea. Va trebui modificată și această lege. Sunt chestiuni ce se vor discuta probabil în dialogul cu Comisia Europeană. Cred că acest lucru nu se poate realiza în 2024 și e opinia mea personală. Suntem într-un an electoral și probabil se așteaptă formarea noului Guvern. Cel mai probabil vom avea un Guvern până la finalul anului. În condițiile în care îl vom avea, lucrurile vor fi clare. Va trebui să aibă un program de guvernare și cu acest capitol, tema energiei. Mai avem energie pe cărbune sau nu?”, a spus Ion Rușeț la Tele3. 

Vizualizări: 1,014

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: