Politică
Fost secretar de stat: Fără cărbune, sistemul energetic național nu poate exista
Energia pe cărbune acoperea marți aproape un sfert din producția internă, Complexul Energetic Oltenia funcționând cu șase grupuri.
Canicula a crescut consumul intern și în astfel de zile devine evident faptul că nu pot rămâne doar două sau trei grupuri pe cărbune din 12, fără ca siguranța sistemului energetic să nu fie afectată. Și este puțin probabil ca actualele capacități să fie înlocuite în trei-patru ani cu grupuri pe gaze.
Fostul secretar de stat din Ministerul Energiei, Andrei Maioreanu, amintește că Strategia Energetică a României stabilește că cel puțin până în 2040 capacitățile de acest fel își vor menține locul în producția de energie.
“Prin urmare, răspunsul meu e foarte simplu și ferm: nu putem avea energie în România fără cărbune. Este adevărat că direcția spre care se îndreaptă Europa tinde spre reducerea aportului de energie produsă în termocentralele care funcționează cu cărbune, dar de la buna intenție până la realizare este un drum foarte lung. Nu ne putem sabota interesele naționale, chiar dacă vorbim despre un trend relativ firesc”, a transmis fostul secretar de stat.
Gorjeanul Andrei Maioreanu susține că Gorjul trebuie să rămână mereu un reper pentru producția de energie din România. “Sigur, decarbonizarea costă, prețul certificatelor de CO2 este volatil și ridicat și pune probleme companiilor cum este Complexul Energetic Oltenia, dar fără cărbune sistemul energetic național nu poate exista”, a mai transmis Maioreanu.
CE Oltenia avea marți pornite trei grupuri energetice la Rovinari și câte unul la Turceni, Ișalnița și Craiova II.